Пловдив ще се превърне в голяма арт сцена

 

Три програми и над 100 събития в осмата Нощ на музеите и галериите Пловдив 2012 

 

 

Град Пловдив се готви за музейната си Нощ – 21 септември 2012 - с изключително богата и разнообразна програма. До момента участие са заявили над 50 музеи, галерии, културни института, ателиета, клубове, книжарници, концерти и театрални зали. Пловдив ще ви предложи над 100 специално продуцирани за събитието програми.

 

 

За по-лесно ориентиране в многообразието на случващите се събития, програмата на Нощта е разделена на три части – “Музеи и галерии”, “Култура и клуб” и “Град и публични пространства”.

 

 

В програмата “Музеи и галерии” ще участват 23 частни и регионални музеи и галерии.

 

 

Регионален археологически музей – Пловдив, открит през 1880 г., ще покаже праисторически артефакти от проучени селищни могили и култови комплекси край Долнослав и Мулдава; погребални дарове от проучени тракийски надгробни могили край Дуванлий и Чернозем; богата нумизматична колекция и др. Музеят разполага с над 100 000 експоната от палеолита до ХV в. Повече за живота на бесарабските българи и запазените традиции ще видим в изложбата “Дългото платно на живота“ на Татяна и Кирил Дукови (Украйна - Бесарабия), както и прекрасните ръчно изработени, авторски модели на възрожденски къщи на Тодор Нанчев в Регионален етнографски музей – Пловдив. Пак там е и изложбата на дърворезбарите от Група 9 – “Изкуството като слово – словото като изкуство”, която съчетава дърворезбата като традиционно изкуство и словото като съществен белег на народната идентичност. Проектът на Регионален исторически музей – Пловдив : „Нощ на ретро фотографията в музея“ е действаща възстановка на старо фотоателие от началото на ХХ в.; действаща фотолаборатория и колекция от стари фотоапарати. В галерия “Аспект” ще видим изложбата “Интериор – екстериор”, в която различни поколения художници са свързани със съвременния възглед за формата, цвета, фактурата и материала в живописта. Експозицията “Звезди във Венеция“ включва 88 портретни фотографии на знаменити личности. Ще могат да се видят фотографиите на София Лорен, Клаудия Кардинале, Шон Конъри, Пол Нюман, Хъмфри Богарт, Лорън Бекол, Мик Джагър или Салвадор Дали. Изключително високото качество на широкоформатните репродукции е дело на майстора на черно-белия фотопечат Виторио Паван – един от основателите на архива Аркивио Камерафото Епоке, който съхранява над триста хиляди фотографии, в по-голямата си част непубликувани. Градска художествена галерия ще представи постоянна експозиция “Енчо Пиронков”, която представя 45 творби, обхващащи различни периоди от творческо развитие на художника (роден 1932 г.).  И още много събития, част от “Музеи и галерии” по време на Нощта.

 

 

 

 

Програмата “Култура и клуб” съдържа 42 проекта на културни институти, ателиета, клубове, книжарници, театрални и филмови студиа и др.

 

 

Сред тях са: спектакалът  „Дворцов бал на Лир“ и фотоизложбата на Георги Вачев “Крал Лир” на Драматичен театър – Пловдив; изложбата Jazz-N-Project в клуб “Мария – Луиза”, където ще прозвучи концертът на джаз квартета “Без граници” с участието на: Чад Левковиц-Браун - сакс (NY), Милен Кукошаров - пиано, Мартин Дойкин - бас (NY), Димитър Димитров - барабани и прожекцията на филма на Блага Димитрова “Без граници”, разказващ за пътуването и завръщането на българските музиканти извън България. В известния пловдивски клуб “Найлона” ще се пускат найлонски блусове и балади, пак там е груповата изложба „All that music”.

 

 

В книжарница “Хеликон” поетите Петър Чухов (китара) и Иван Христов (кавал), основатели на групата за етно рок поезия „Гологан“, ще свирят и ще четат свои стихове - от дълги поеми до кратки хайку, от София и Бдин до Лас Вегас и други места.

 

 

Два уъркшопа, спектакъл и изложба ще представят студентите от Нов български университет – Пловдив; концерт на Биг Бенд Пловдив “Jazz radio night” с диригент: Николай Гешев ще прозвучи в Радио Пловдив – Културен център и още “Червената шапчица – презареждане” спектакъл за възрастни и младежи на театър “HAND” и много други събития, част от програмата “Култура и клуб”.

 

 

 

 

Третата програма “Град и публични пространства” по време на осмата “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” е компилирана от две части - индивидуалните програми на заявилите участие в Нощта организации и от специалната програма от събития продуцирании от фондация „Отворени изкуства“, част от фестивала “Град и Публични Пространства” с тема “Ритуали на обичайното”, куриран от Вера Млечевска.

 

 

В първата част това са  архитектурните изложби „Кино Космос-място за култура“ и „Ще ми се да беше …”  на Архитектурен Форум 2012, които се занимават със сегашното състояние и бъдещето на кино Комсол, Джумая Джамия и църквата “Св. Богородица” в града; интерактивната инсталация “Преди да умра“ на  Кенди Чанг (САЩ) и Caché Atelié (България), която ще събере мечтите на пловдивчани и ще ги запише в книга и представи като  част от пътуващата по света изложба ”Before I Die___”. 

 

 

 

 

Фестивалът “Град и публични пространства”, който стартира на 17 септември и ще продължи до 22 септември, ще представи в програмата на Нощта проектите на: Музео Аеро Солар (интернационален), Демокрация (Мадрид), Рихард Лоскот (Усти над Лабен), Янек Симон (Краков), Иво Димчев (Амстердам), Димитър Солаков (София), Стефания Батоева (Лондон), Лубри (София), Хор на Оплакванията (интернационален), Хера Буюкташчиян (Истанбул), Мари Мазиоти (Питсбърг), Ариел Райхман (Берлин), Мартин Пенев (Стара Загора), Зорница Халачева (Стара Загора).

 

 

И трите програми са отворени в петъчния ден от 19:00 до 01:00 часа през нощта.

 

 

Базов организатор на събитието е фондация “Отворени изкуства”, съорганизатор Община Пловдив.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт