Фестивалът "Град и публични пространства"

 

Навиците в обществото и възможностите за социална промяна в колективните практики

 

 

„Град и публични пространства” 2012 е продължение на осемгодишната програма за проекти в градска среда, която се реализира в рамките на организираната от фондация “Отворени изкуства” -  “Нощ на музеите и галериите - Пловдив”. През 2012 година „Град и публични пространства” ще се проведе между 17 - 22 септември в Пловдив, с програма “Ритуали на обичайното”, курирана от Вера Млечевска.

 

 

Идеята на фестивала е да се разгледат ритуалите и навиците като възможни индикатори за дълбоко вкоренени навици в обществото, които са ключ за разбирането на механизмите, движещи масовата психология и възможностите за социална промяна в колективните практики.

 

 

Програмата ще представи над десет проекта на автори от Полша, Чехия, Израел, САЩ, Испания, Турция и България, както и разговори и дискусии с творци и културни експерти. Събитията ще се проведат в алтернативни пространства, емблематични за Пловдив исторически и археологически локации, обществени и частни пространства.

 

 

 

 

Сред някои от участниците са: Музео Аеро Солар (интернационален) - колективен проект по идеята на Томас Сарачено, който въвлича публиката да участва в изграждането на един огромен балон (с мащабите на триетажна къща), изтъкан от найлонови торбички, събирани заедно с жителите на съответния град. За целта в Пловдив ще присъства колективът, който изгражда самия балон и който ще проведе уъркшоп с публиката.

 

 

При добри атмосферни условия балонът се напълва с горещ въздух и полита над града. Проектите на младия чешки артист Рихард Лоскот (Усти над Лабем) включва звукови инсталации, различни симулации на природни феномени – биологичния растеж или звуковите и светлинни условия на заобикалящата среда, както и постиженията на цивилизацията като радио комуникацията или начина за измерване времето на Земята. Въпреки технологичната ориентация, инсталациите на Рихард Лоскот изненадват с естетическата си интуитивност и предварително обмислена работа с конкретното пространството, въздействайки на сетивата със средствата на научно-фантастичното и дълбоката метафизика.

 

 

Рихард Лоскот

 

 

В програмата на „Град и публични пространства” Рихард Лоскот ще участва със “site specific” проект в публично пространство.

 

 

Окриването на фестивалът на 17 септември ще бъде с пърформънс на Иво Димчев (Амстердам), който е един от най-успешните международно признати български творци в Европа, работещ като хореограф и артист. Неговите представяния са цветуща смесица от танц, театър, пърформанс, музика, картини и фотография. Автор е на повече от 30 представления и е носител на няколко интернационални награди за танц и театър, презентирайки работите си из цяла Европа и Северна Америка. Иво Димчев е основател и директор на фондация HUMARTS  и всяка година организира конкурс за съвременна хореография.

 

 


 

 

Хора на Оплакванията (интернационален)  е артистичен проект на финландските художници Оливер Кохта Калейнен и Телерво Калейнен, стартирал в Бирмингам през 2005 година, а днес реализиран в още 70 града по света. Включен е в списъка на Глобалните хитове на BBC.

 

 

Авторите на проекта целят да съберат оплакванията на граждани и да ги обединят в специално музицирана песен. В България първият Хор на Оплакванията вече провежда репетиции с композитора Нима Гуше. Това са част от проектите и артистите, които ще вземат участие във фестивала “Град и публични пространства” – 17 – 22 септември в Пловдив, като някой от тях влизат в програмата на осмата “Нощ на музеите и галериите – Пловдив” – 21 септември 2012.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт