Майсторски клас и филм за Райна Кабаивaнска

 

БНТ ще заснеме филм за работата и постиженията на учениците на оперната прима

 

 

От 1 до 20 септември 2012 г. Нов български университет организира ХII-ти международен майсторски клас на Райна Кабаиванска. Тази година по проект „Музикални послания – София 2012“, съвместен между Нов български университет и Столична програма „Култура“, Българска национална телевизия ще заснеме филм за работата и постиженията на учениците на Райна Кабаиванска.

 

 

Филмът ще бъде използван като музикална визитка в подкрепата на кандидатурата на София за европейска столица на културата през 2019 г. Филмът ще представи работата на Райна Кабаиванска с младите изпълнители, които всеки септември пристигат в София от цял свят. Ще проследи обучението, трайната подкрепа, професионалното израстване и реализация на международната сцена, която те получават. До момента, за майсторския клас на Райна Кабаиванска са се записали певци от България, Италия, Испания, Гърция, Русия, Сърбия, Пуерто Рико, Япония.

 

 

 

 

Срокът за кандидатстване е до 30 август. Прослушването на кандидатите ще бъде на 1 септември, а на 20 септември най-добрите участници ще представят концерт с оркестъра на Софийската опера и балет и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Основен спонсор на събитието е фондация “Америка за България”, която вече три поредни години осигурява стипендии за обучение на млади оперни изпълнители към фонд “Райна Кабаиванска” на НБУ.

 

 

Събитието е под патронажа на Министъра на образованието, младежта и науката и Посланика на Република Италия в България.

 

 

 

 

Право на участие в майсторския клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет имат певци до 32-годишна възраст, с музикално образование. За конкурсното прослушване кандидатите подготвят репертоар от пет арии. Прослушването се провежда лично от Райна Кабаиванска. На участниците показали особено високи постижения по време на майсторския клас и галаконцерта се присъждат стипендии от фонд “Райна Кабаиванска”.

 

 

Чети и: Конкурс за фантастичен разказ

 

 

Студентите от школата на Райна Кабаиванска и нейни стипендианти, се изявяват днес с признат успех в престижни оперни театри, фестивали и конкурси. Сред техните постижения са дебютите в Миланската Ла Скала, фестивала в Мачерата, Театро Ла Фениче във Венеция, Театро Реджо в Торино, Театро Комунале в Болоня, Театро Комунале в Модена, Театро Реджо в Парма, Театро Сан Карло в Неапол, Арена ди Верона, Софийската опера и балет, Щатсопер в Хамбург, Дойче Опер в Берлин, оперния театър в Чикаго, като и първите места на конкурсите “Лучано Павароти” и “Виоти” в Италия, и “Кралица Елизабет” в Белгия. Сред учениците на Кабаиванска със световна кариера са Мария Агреста, Вероника Симеони, Андреа Каре, Даниел Стефанов, Мария Радоева, Яско Сато, Прити Йенде, Кристина Баджо и др.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт