110 години от рождението на Петко Задгорски

 

Изложбата посветена на големия художник ще се открие в галерия “Лоранъ”  на 4 септември от 19:00 ч

 

 

"Днес творчеството на Петко Задгорски заслужава много по-пълно представяне. Надяваме се усилията ни за отбелязването на 110 години от рождението на художника, в национален план да бъдат последвани и от други. Благодарни сме на дъщерята на Петко Задгорски - г-жа Антония Задгорска, и на сина му - г-н Велин Задгорски, за пълната отдаденост в съвместната ни работа. Събрахме прекрасни творби от Бургас и Мюнхен, за да ги покажем в София.

 

 

Шест години след създаването на галерия “Лоранъ” (6 август 2006 г.), дни преди годишнината от откриването на новия ни салон (7 септември 2011 г.), поемаме отново по неизбродените полета на собствената ни културна памет, този път по дирите на Петко Задгорски. Повече от век и десетилетие след рождението на художника (2 юни 1902 г.), представяме неговото творчество (4 – 30 септември 2012 г.). Посетителите на изложбата ще могат да разгледат и реставрираната къща на Петър и Поликсена Калъчеви (1912 г.) , паметник на културата, на ул. “Оборище” 16, обновена за стотната си годишнина.

 

 

Забележителен художник и склуптор, самоук реставратор и корабостроител, виден общественик и педагог. Оставеното от Петко Задгорски надхвърля региона си и без съмнение е с национално значение."

 

Лаврен Петров

 

 

Чети и: Докоснете се до "Аполония 2012"

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт