„Кеворкизми“ във фрази и миниатюри

 

„Ентусиаст“ публикува най-новата книга на телевизионната легенда Кеворк Кеворкян

 

 

В края на август месец издателство „Ентусиаст“ публикува новата книга на известния български журналист и публицист Кеворк Кеворкян. „Кеворкизми“ е забавната история на последните години на българската действителност, побрана в близо хиляда миниатюри. В тях герои са известни лица от телевизионния екран, но не са пощадени и много политици – от царя до Янето и Соломон Паси, за когото се отнася остроумната фраза: „Когато Симеон въздъхваше театрално, Соломон Паси го правеше четири пъти“. За автора повечето от днешните политици са „Малки хора върху огромни пиедестали. Газени лампи върху морски фар“. По друг повод той казва: „Мнозина политици се държат като мародери със собствената си чест“.

 

 

Главен персонаж в книгата е Бойко Борисов – ГосподинТияДаСиХодятВсичкиЗаедно, както е наречен на едно място. Към ухажорите му е отправено следното предупреждение: „Статистите около Бойко трябва да знаят, че той дори тенис на двойки играе сам“. Много любопитно са видени отношенията на Бойко с медиите. Показателен е кеворкизмът: „Когато ѝ гостува Бойко, Цветанка е толкова развълнувана, че ѝ трябват две сърца“. Друг един гласи: „Този водещ се държи толкова слугински, че сякаш Бойко тайно го е чифтосал с някоя от каракачанските си овчарки“.  За някои телевизионни псевдохрабреци пък се отнася фразата: „Той е мечка в заешка кожа”. За други натрапници авторът казва: „Главата ѝ струва 50 стотинки, а тя си прави прическа за 50 лева“. За един известен телевизионен бъбривец е фразата „Ако думите му бяха от вода, зрителите вече щяха да са се удавили“.

 

 

 

 

Телевизионният стил на Кеворкян отдавна е добре известен. През последните години много популярни са и неговите дописки в най-тиражните вестници. Още в началото на кариерата му този стил е наречен от голямата актриса Катя Паскалева „кеворкиране“. Никой друг не е бил удостояван с глагол на собственото си име. Тъй че фразите и миниатюрите от книгата спокойно могат да бъдат наречени „кеворкизми“.

 

 

Кеворк обаче не иска само да забавлява читателите с остроумия - много често фразите му са горчиви, дори злъчни. Но това също ни е нужно днес, когато едва се виждаме през облаците от тамян, който кадят повечето от медиите, а и самите политици също усърдно размахват кадилниците. Разбирането на автора за журналистиката е вложено във фразата: „Истинската журналистика е да изстискаш сълзи и от камък“. И големите му опасения са, че тя вече е невъзможна. Защото, както казва Кеворк: „Днес хората от нашия занаят се раждат на колене – и по очи свършват кариерата си“. Кеворкизмите предлагат ценния опит на автора, един безспорно успял в занаята си майстор. От тях може много да се научи за скритата същност на телевизионната професия.

 

 

Чети и: Весел финал на първия „Летен пленер за деца”

 

 

„Кеворкизми“ не може да бъде прочетена наведнъж, макар че любопитството да срещнете едно или друго познато име ще ви тика напред по страниците на книгата. Много познание за хора и събития е събрано в нея, затова тя може задълго да се превърне в забавен ваш спътник. И винаги когато искате да сверите собствените си впечатления от някой телевизионен герой или политик, вие ще посегнете към нея. И в повечето случаи искрено ще се разсмеете.

 

 

В крайна сметка Кеворк иска да ви предпази да не се загубите в мъглата от тамян, която се стеле над всичко – и затова ви казва: „Виж се отстрани как ядеш лъжата!“.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт