След 15 минути всички ще сме в бъдещето

 

Заглавието на изложбата е заето от видеото на Пиер Бисмут и Аарън Шустер "Famous" (2009)

 

 

18-то издание на Седмица на съвременно изкуство представя: "След 15 минути всички ще сме в бъдещето" (Опера)

 

 

След края на ориентираните към бъдещето големи политически и художествени проекти на модернизма, в света след 1989-та бъдещето се превърна в девалвирал символ на отминала опресивна идеология. Изкуството също изгуби своята роля на знаменосец на бъдещето и се задоволи с това да предлага критика на настоящето.

 

 

Нашето поколение живя на прага на комунистическото бъдеще и за нас връзката с утрешния ден не бе само въпрос на авангардна програма. Социалистическата поп-култура например периодически установяваше контакти с бъдещето, за да поддържа вярата в неговата актуалност.

 

 

Как изкуството днес може да говори за бъдещето? Къде се позиционира съвременното изкуство по отношение на историческата си роля на дистанцирана критика на обществото или тази на ангажиран актьор на политическата сцена?

 

 

В търсене на форма, която да отговори както на баналността на образа на бъдещето, който сме наследили от близкото минало и идеологическата тежест на неговото обещание, изложбата се обръща за вдъхновение към преувеличеността и драмата на операта. Операта притежава двойнствен характер, исторически тя развива форми както на популярно изкуство, така и на елитарен жанр. Не на последно място, произхода на думата "опера" ("работа" от латински) напомня, че установяването на връзка с нашето бъдеще е непрестанен и колективен труд, към който, надяваме се, изложбата скромно допринася.

 

 

Изложбата поставя предимно произведения, които се развиват във времето (видео, пърформанс) и са в своеобразен диалог с "тоталното" изкуство на операта и педагогическия потенциал на театъра.

 

 

Център за съвременно изкуство "Баня старинна, Пловдив" 08.09. - 05.10.2012

 

 

Откриване: 07.09.2012 в 19 часа с пърформанс на Венелин Шурелов

 

 

Куратори: Галина Димитрова-Димова и Десислава Димова

 

Художници: Пиер Бисмут и Аaрън Шустър, Анета Мона Киша и Луция Ткачова, Что Делат, Лили Рено-Дюар, Наталия Дю, Емре Хюнер, Торил Йоханесен, Джеси Джоунс, Басим Магди, Мишел Найсмит, Венелин Шурелов, Нед Съблет, Лорънс Вийнър и The Persuasions, Боряна Венциславова.

 

 

Заглавието на изложбата е заето от видеото на Пиер Бисмут и Аарън Шустер "Famous" (2009)

 

 

Чети и:  Над 7 000 души на старта на Фортисимо фест

 

 

18-тото издание на Седмица на съвременно изкуство се организира от Сдружение Изкуство днес с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте институт, Офис за съвременно изкуство Норвегия, Австрийско посолство в София и в партньорство с Фондация Кредо Бонум и Фондация Изкуство, дела и документи. Събитието е част от инициативата "Пловдив – кандидат за европейска столица на културата".

 

 

Дискусия: „Ролята на изкуството за формулиране на социални и политически визии” с Галина Димитрова-Димова, Десислава Димова, Торил Йоханесен, Боряна Венциславова, Венелин Шурелов, 8 септември 2012 от 11 часа в Баня Старинна, вход свободен.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт