Унгарски майстори в България

 

От колекцията на Националната галерия за чуждестранно изкуство

 

 

Изложбата представя специален подбор на произведения от унгарски художници, придобивани за България през един период от повече от 100 години. Този подбор е извършен сред притежаваните от НГЧИ 337 творби – 84 живописни платна, 20 малки пластики и 233 различни по размер и техника графики – в голямата си част произведения на известни и ценени майстори.

 

 

Най-ранните платна представляват официални поръчки, сред които портрети на княз Фердинанд и митрополит Григорий от известните във времето си Дюла Бенцур и Фюльоп Ласло. Изкуството на Унгария от края на ХIХ век – време, когато българската култура търси примери за европеизирането си, е представено с пейзажи на националния романтичен реализъм. Войните от първата половина на миналия век, дълбоката криза между тях, националните катастрофи и в Унгария, и в България почти прекъсват културните връзки между двете страни включително до времето на социализма.

 

 

 

 

През този период, продължил повече от четири десетилетия, придобиването на произведения се развива от попълване на празноти в музейните колекции до международни инициативи. В организираните у нас периодични прояви – Международното триенале на реалистичната живопис, Международния младежки конкурс за живопис, Варненското графично биенале - участват и множество унгарски художници от различни поколения. Благодарение на това музейната сбирка е обогатена с изключително качествени произведения от времето на късния социализъм. Най-важното в този процес е решаващата роля на художници при подбора на произведения, довела до очевидния превес на естетическите критерии над идеологическите програми. Особен принос за това има събирателското пътуване в Унгария във втората половина на 70-те години на 20 век на графика проф. Христо Нейков, зам.-председател на Съюза на българските художници по това време, подбрал за страната ни работи от най-известните автори.
 

 

 

Изложбата е осъществена в сътрудничество с Унгарския културен институт в София и преди всичко със съдействието на неговия директор г-н Тошо Дончев – непосредствен свидетел и спътник на събирателското пътешествие от 70-те.

 

 

Чети и: След 15 минути всички ще сме в бъдещето

 

 

Пространственото решение на експозицията е на един от основателите на музейната сбирка – акад. Светлин Русев. Каталогът включва репродукции на част от показаните работи, текстове от български и унгарски специалисти и опис на творбите в унгарската колекция.

 

 

Изложбата ще бъде открита за посетители от 13 септември до 14 октомври 2012.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт