"5-ят eлемент" в Галерия Сезони

 

Нима самото изкуство не е 5-ят елемент?

 

 

5-ят eлемент е изложба, която ще се превърне в истинско събитие от културния календар на София – една истинска среща на 20 истински артисти. За втора поредна година кураторът на изложбата Райна Йотова избира галерия „Сезони“, за да реализира по смел и оригинален начин срещата на 20 много различни художници и скулптори, които имат и много общо – неоспорим талант и присъствие в съвременното изкуство.

 

 

За проекта

 

Идеята: Кой е 5ят елемент? Съществува ли? Въздухът – не можем без него. Водата – не можем и без нея. Огънят – нужен ни е. Земята – също… А кое е онова 5то нещо, без което всеки от нас не би могъл да съществува? Отговорът се търси чрез средствата на визуалните и пластични изкуства. Нима самото изкуство не е 5ят елемент?! Ние не можем без него! А вие?

 

 

Кой е 5ят елемент, без който не могат в изкуството и в живота самите художници – това е идеята на Райна.

 

 

Авторите: Боян Кирков, Здравка Брайкова, Владо Николов Георги Великов, Даниела Тодорова, Драган Милев – Дари, Енил Енчев, Евгени Велев, Жасмина Бакалова, Живко Седларски, Любен Генов, Марио Лишевски, Михаил Лалов, Нина Колева Каранфилян, Оник Каранфилян, Силва Артамонцева, Силвия Илкова, Теодор Лулчев – Тео, Тодор Тодоров, Юлиян Месса и Христо Христов.

 

 

Някои от артистите са се реализирали зад граница, а други – се събират за първи път заедно в тази изложба. Боян Кирков живее и рисува в Белгия, но не забравя своите корени и един от най-големите си вдъхновители – българската иконография и стенопис.

 

 

Реализацията:

 

Интериорът и екстериорът на галерия „Сезони“ ще се превърнат в хармонично дишащи светове. А провокацията към публиката ще е богатството на идеите и възможностите на тема 5ят елемент. Проектът крие още изненади от музика, мултимедия и танц. На големи екрани в двора на галерия „Сезони” публиката ще може да се запознае и с други творби на авторите, както и да види интересни примери по темата от световен мащаб. Изложбата ще се превърне в духовно преживяване с изтънчен вкус, стил и аромат.
Подходът: Кураторският замисъл на Райна Йотова дава пълна свобода на избраните автори в решението им за формат, техника и изпълнение. Единственото условие е произведенията им да са специално създадени за конкретния проект.

 

 

Чети и: Възможната история

 

 

Пред есенно ято художници се събират, запознават, преоткриват другите и себе си… Политат към нови приключения. Всеки един представя и споделя своя 5ти eлемент.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт