„Вътре – вън” - Живопис върху билбордове

 

Александър Юзев предлага живопис вместо реклама

 

 

Проектът „Вътре – вън” на Александър Юзев е насочен към политико-социалната проблематика и включва две изложби, които се реализират съвместно с галерия „Юзина”.

 

 

Първият етап от проекта е външна изложба от три живописни пана, заемащи местата на билбордове. Те ще бъдат поставени в центъра, между бул. “Евлоги Георгиев” 22 и ул. “Христо Смирненски” на 23 септември, а официалното откриване ще бъде на 25 септември от 19:00 часа, на самия тротоар пред живописните билбордове. Вторият етап от проекта ще  представлява необичайна инсталация – вътре в арт пространството на галерия „Юзина” и ще се реализира през февруари 2013 г.

 

 

Александър Юзев предлага живопис вместо реклама. Неговите картини на открито представляват три ултразвукови разреза на човешкото ембрионално развитие. Чрез символа ембрион, оцветен в багрите на националния флаг, художникът представя своята концепция за вътрешно живеене тук и сега в държавата, като на индивид в утробата на майка си с предопределена съдба.

 

 

Проектът „Вътре – вън” е многопластов, но всеки един от елементите в него работи за двуполюсната идея, заложена в заглавието. Куратор е Йово Панчев. Той отбелязва, че: „Проектът е насочен към политико-социалната проблематика (или проблеми), но не чрез директно декодиране и анализ, а чрез личното усещане и преживявяне на дадения проблем, и по-скоро визуална, а не лозунгова проява.”

 

 

Чети и: "Dream of A Child" - благотворителен проект

 

 

Десислава Монева, арт директор на галерия „Юзина”, от своя страна споделя, че застава зад проекта по две причини. Първата е убедеността й, че изкуството трябва да излезе извън залите и да се доближи до хората, което на практика се случва с първата външна изложба. Втората причина се състои в това, че проектът засяга темите за груповата и национална идентичност, към които тя самата има лично отношение и силен професионален интерес. Десислава Монева разглежда изложбата на Александър Юзев от антропологична гледна точка, като своеобразно „визуално изследване”, засягащо идеята за груповата идентичност. “Социално-политическите обусловености на времето, в което авторът живее и работи са изходен пункт за едно целенасочено търсене на причинно-следствените връзки на екзистенциализма. Търсенето на отговори отвежда и автора, и наблюдателя към фаза на себеанализ и защо не към едно по-задълбочено себеразбиране”, отбелязва тя.

 

 

Вторият етап от проекта:

 

Предстоящата вътрешна изложба в галерия „Юзина”, ще бъде обвързана във времето с празника на влюбените „Свети Валентин” и ще представлява основен светлинен обект-топка от плексиглас с прожекция на многобройни сексуални пози. “Вътрешеният проект – както отбелязва кураторът Йово Панчев – представя идеята за "коректната" политическа поза, заела държавата спрямо основните големи икономики и политики и за същата характерна такава, заемана от повечето индивиди (казвам индивиди, а не граждани или личности не случайно). И разбира се, "лъжата" любов или лъжливата любов съпътстваща неблагоприличните ни пози.”

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт