"Шопен" на Катя Буниатишвили

 

Sony Classical представя най-горещото име в света на класическата музика

 

 

“Без съмнение, това 24-годишно момиче от Грузия е най-вълнуващият дебютант на световната сцена през последните години”. - Rondo Magazine

 

 

“Буниатишвили (запомнете това име) е дебютантка, чийто темперамент и техника толкова много ни напомнят за младата Марта Аргерих”. - Classic FM

 

 

След огромния успех, който постигна дебютният албум на младата пианистка - "Liszt" (отличен с престижната награда ECHO Klassik за дебют), Катя Буниатишвили е готова с втория си студиен проект, посветен на голямата й музикална любов - Шопен...

 

 

Албумът-рецитал със записи на творби от Лист (Sony Classical, 2011) превърна Катя Буниатишвили в най-успешния дебютант на 2011-та година и привлече внимането на световната музикална общност към нея. Новият албум съдържа пет произведения от Фр. Шопен и е звукозаписен дебют за Катя Буниатишвили като солист на оркестър. Албумът е записан с Оркестъра на Париж (Orchestre de Paris) под диригентството на Пааво Ярви.

 

 

До момента Катя Буниатишвили е отличена с награда за дебют ECHO Klassik 2012, BSI Scholarship, BBC New Generation Artist, наградата Borletti-Buitoni Trust за 2010 и е обявена за "Изгряващата звезда на сезон 2011/12"  от "Vienna Musikverein and Konzerthaus". Младата грузинка превзе с истински щурм световния концертен подиум. Отзивите за нейния талант в световната преса и критика са възторжени.

 

 

 

 

Едва на 24 години, родената в Тбилиси пианистка, е обявена за едно от най-големите млади музикални явления. Тя впечатлява с топлия си и меланхоличен стил на интерпретация, повлиян (според собствените й думи) от грузинския фолклор. Катя споделя, че грузинската народна музика оказва силно влияние върху музикалното й развитие. Критиците отбелязват, че стилът й на свирене носи усещане за самотна елегантност и тъга, без да дава отрицателни емоции на слушателя. "Пианото е най-тъжният инструмент за мен, символ на музикална самота.. - казва Катя – Когато съм зад клавишите, трябва да бъда силна психически, за да мога да споделя с публиката поне половината от емоциите, които бушуват в мен".

 

 

След получаването на наградата Borletti-Buitoni Trust през 2010 и включването й в сериите на BBC "New Generation Artists", кариерата на Катя Буниатишвили тръгва в ново посока: тя споделя една сцена с имена като Пааво Ярми и Кент Нагано, солист е на най-престижните оркести в света, а през 2011-та е избрана да открие прочутия фестивал "Ruhr Piano Festival".

 

 

 

 

Катя Буниатишвили говори 5 езика свободно и живее в Париж.

 

 

Най-ярките моменти в календара на Катя за сезон 2012/13 са: турне със Симфоничния оркестър на радио Франкфурт под диригентството на Пааво Ярви, турне в Япония и Европа заедно с оркестъра "Kremerata Baltica", турне с Камерния оркестър на Базел с диригент Кристиян Ярви в САЩ, както и серия от концерти със Симфоничния оркестър на Сан Франциско с диригент Владимир Юровски.

 

 

Катя има потвърдени концерти и с Виенския симфоничен оркестър, с Оркестъра на Ла Скала и с Парижкия оркестър под диригентството на Андрей Борейко. В календара на пианистката влизат и самостоятелни рецитали в Сингапур, Токио, Барселона, Париж, Лондон, Баден-Баден и други.

 

 

Катя Буниатишвили  ще представи репертоара "Шопен" на самостоятелните си концерти в Сингапур (29.6. Singapore), Белгия (17.7. Waterloo), Швейцария (27.4. Verbier, 13.12. Gent), Япония (6.11. Tokyo), Испания (13.11. Barcelona), Германия (15.11. Dortmund), Франция (20.7. Sceaux, 19.11. Paris, 11.12. Avignon), Холандия  (14.12. Haarlem) и др.

 

 

Чети и: Татяна Лолова просълзи лондонската публика

 

 

„Шопен” е сред най-очакваните заглавия в областта на класическата музика за тази година.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт