Иржи Тин - Basic Studies Nonarative Photography

 

Съчетание на фотографската традиция и концептуалното изкуство

 

 

През миналата година Иржи Тин (1977, Прага) впечатлява публиката с авторските фотоизложби Archetypes, Space, Abstraction в пражкото Староместко кметство, продължение на които e проектът Basic Studies в Центъра за съвременно изкуство DOX, номиниран за конкурса на името на Индржих Халупецки и получил наградата на читателите на сп. Респект.

 

 

Фотографията като такава е основната опорна точка в творбите на Тин. Не става въпрос само за нейната класическа (аналогова) форма, но и за припокриването в рамките на определено изследване и прекрачване на граници – това, което тя предлага…Диапазонът от интересите на автора е сравнително широк , от една страна проучване на естетическите ценности на фотографията, анализ, търсене на взаимоотношения, но и припокривания, когато се занимава с пространствата и инсталациите в рамките на своите представяния , често в присъствието и на други средства – медии.

 

 

Чети и: "Шопен" на Катя Буниатишвили

 

 

Въпреки това, винаги придава голямо значение на взаимните връзки, когато нищо не самоцел, а елемент от комплексна реализация. Тин изцяло по естествен начин, с голяма доза поезия, съчетава фотографската традиция и концептуалното изкуство. Често работи с цикли, насочени към определена (за момента актуална) тема.

 

 

Изложбата ще бъде открита в Чешкия център на 25 септември  от 18.00 ч. в присъствието на автора Иржи Тин и куратора Ондржей Хробак.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт