Величко Коларски - Изложба живопис

 

В Галерия “ЛИК” от 26.09. до 16.10.2012г.   

 

 

Величко Коларски е роден 1928г. в Ботевград. Завършил е Художествена академия в София – живопис при проф. Илия Петров. Член е на Съюза на българските художници от 1953г. Завежда отдела за  Съвременно българско изкуство  в  Национална художествена галерия  (1960-1978г.) Научен сътрудник в Институт по култура към БАН и КИК (1979 – 1988г.) Организатор и комисар на редица представителни изложби на българското изкуство във Виена, Прага, Москва, Рига, Будапеща и др.

 

 

Чети и: „Отвъд хоризонта” - изложба на Цветан Лазаров

 

 

Величко Коларски се изявява и в областта на изкуствознанието и художествената критика. Между най-важните му научни публикации е книгата “Българска пейзажна живопис”.

 

 

Като художник – живописец, твори главно в жанра на пейзажа и натюрморта.

 

 

“Пейзажът е неговата стихия.  В пейзажите на Величко Коларски има  много поезия. Те са наситени с изобилие от въздух и слънчева светлина.  В тях,  лиричният усет на художника към природата открива неговия вътрешен свят. Преобладават топлите и пастелни цветове. Натюрмортите, цветята и плодовете са нарисувани със същото  лирично  усещане за неживата природа,  наситени  със слънце, светлина и ярки тонове.” Дочка Кисьова-Гогова (изкуствовед).

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт