Александър Юзев представи „Вътре – Вън”

 

Живопис върху билбордове

 

 

На 25 септември беше открита изложба „Вътре – вън” с живопис върху билбордове на художника Александър Юзев. Външната изложба е първият етап от проект с политико-социална проблематика, който се реализира съвместно с галерия „Юзина”.

 

 

 

 

Откриването на изложбата се състоя на самия тротоар пред живописните билбордове.Събитието уважи с присъствието си г-жа Маргарита Попова, вицепрезидент на Република България, както и изтъкнати представители на арт средите, сред които художничката Елена Панайотова, изкуствоведите Светлана Куюмджиева и Филип Зидаров, Ваня Кубадинска от Гьоте-институт България, също и проф. Любомир Стойков, телевизионният водещ Андрей Арнаудов и др.

 

 

 

 

Трите картини, заемащи местата на рекламни билбордове на бул. “Евлоги Георгиев” 22 ще могат да бъдат видяни от софиянци до 6-ти октомври. Вторият етап на проекта, който носи името на изложбата, ще се реализира през февруари 2013 г. и ще  представлява необичайна инсталация – вътре в арт пространството на галерия „Юзина”.

 

 

Картините на открито на Александър Юзев представляват три ултразвукови разреза на човешкото ембрионално развитие, а символът ембрион е оцветен в багрите на националния флаг. „Тези три мащабни живописни платна изпълнени с акрилна техника, представят концепцията за живеене тук и сега в държавата, като на ембрион в утробата на майка си с предопределена съдба... Те търсят преодоляването на националната идентичност, на обречеността на българина като матрица.”, отбелязва кураторът на изложбата Йово Панчев.

 

 

Проектът „Вътре – вън” е многопластов, но всеки от елементите в него работи за двуполюсната идея, заложена в заглавието, за цялостното внушение и комплексно възприемане на посланията на автора.

 

 

Десислава Монева, арт директор на галерия „Юзина” разглежда изложбата на Александър Юзев от антропологична гледна точка, като своеобразно „визуално изследване”, засягащо идеята за груповата идентичност.“Социално-политическите обусловености на времето, в което авторът живее и работи са изходен пункт за едно целенасочено търсене на причинно-следствените връзки на екзистенциализма. Търсенето на отговори отвежда и автора, и наблюдателя към фаза на себеанализ и защо не към едно по-задълбочено себеразбиране”, отбелязва тя.

 

 

Вторият етап от проекта:

 

 

Предстоящата вътрешна изложба в галерия „Юзина”, ще бъде открита на 14 февруари и ще представя естетизирана и инструментално-декоративна версия на "коректна" поза на т.нар. политически и обществен елит с „лъжливата любов”, съпътстваща неблагоприличните „пози”. Инсталацията, предвидена за интериорно представяне е с един основен светлинен обект – полупрозрачна сфера анимирана с актови сцени, които прескачат от агресивния рекламен жаргон и поп културата в пространството и контекста на галерията, но по един зрелищно естетизиран начин в експеримент на чисто визуално съблазняване.

 

 

Чети и: Да върнем блясъка на храма”

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт