„Съвременно християнско изкуство”

 

Изложба на съвременни икони, изработени с древни техники

 

 

Вчера в  зала Сирак Скитник на ХГ „Димитър Добрович” в Сливен бе открита изложба „Съвременно християнско изкуство”организирана съвместно с Българско иконографско сдружение (БИС).   

 

 

БИС е организация която събира автори от всички жанрове в Християнското изкуство - иконопис, стенопис, резба, витраж и други. Съществува от 2005 година. Сдружението се занимава с изследването,практикуването, поддържането на църковните традиции свързани с християнскитеизобразителни   изкуства.

 

 

Можете да видите съвременни икони, изработени с древни техники, които са се практикували на територията на Византийската империя, най – стария действащ манастир в света “Света Екатерина”на полуостров Синай в Египет, древните монашески обители в Палестина, Близкия Изток и сърцето на православната вяра и духовност – Света гора Атонска в днешна Гърция.

 

 

 

 

Експозицията включва   икони, в които е използвано злато, сребро, емаил, обков и полускъпоценни камъни, както и миниатюрна резба върху дърво и кост. Авторите представят и древни декоративни техники като Гранаре и Гратаре /гравюра върху злато/, синайска нимбова позлата, пробастър и асист.

 

 

Чети и: „Отвъд хоризонта” - изложба на Цветан Лазаров

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Поздравления за чудесната идея! Успех!

Още Арт