„Музиката на София” – благотворителен концерт на БНТ2

 

В подкрепа на кампанията „Да върнем блясъка на храма”

 

 

През месец април БНТ и Столичната община обединиха своите усилия, за да спасят храм-паметника "Св. Александър Невски". 100 години след построяването му той е без нотариален акт за собственост и се нуждае от спешна реставрация. В подкрепа на каузата на кампанията „Да върнем блясъка на храма” вчера в парка на Военната академия в София се проведе благотворителния концерт „Музиката на София”. Той бе открит от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова, генералният директор на БНТ Вяра Анкова и директорът на дирекция „БНТ Свят и региони” Екатерина Генова. Проектът „Музиката на София” е и част от събитията, в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година.

 

 

Със силата на класическата музика БНТ2 и Столична община потърсиха съмишленици сред всички българи в името на каузата за възстановяването  стенописите и фреските на катедралния храм. На благотворителния концерт присъстваха над 400 души, които се насладиха на изпълненията на камерен ансамбъл „Софийски солисти” с диригент Пламен Джуров, на музикантите от Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Мишо Йосифов бенд и Боби Йоцов секстед. Присъстващите имаха възможност да направят своите дарения на място така и посредством SMS дарителски съобщения с текст DMS NEVSKI на номер 17 777 за GLOBUL, VIVACOM и M-Tell. Цената на един SMS е 1.20 лева с ДДС.

 

 

Чети и: „Съвременно християнско изкуство”

 

 

Храм- паметникът "Св. Александър Невски" не е ремонтиран основно от 60 години. Част от южната стена е пострадала от бомбардировките над София. Заради течове от покрива, които продължават от години, силно пострадали са стенописите по таваните, стените и купола. Преди 100 години храм паметникът е построен с даренията на хора от цялата страна. Днес БНТ2 и Столична община призовават отново заедно да върнем блясъка му.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт