„Невидимите“ – завладяваща сага, покорила света

 

„Ентусиаст“ публикува бестселъра на световноизвестната писателка Стеф Пени

 

 

След успеха на „Слугинята“ от Катрин Стокет и „Да срежеш камъка“ от Абрахам Вергезе, издателство „Ентусиаст“ публикува у нас още един световен бестселър – „Невидимите“ от Стеф Пени.

 

 

Завладяващата сага, която покорява читателите по целия свят, разказва за живота на циганите-чергари в съвременна Великобритания: за интеграцията им, която по-скоро може да се определи като асимилация, която води до бавно, но сигурно загубване на вековната им културно-етническа идентичност; за тяхното недоверие към институциите и към не-циганите; за семейните им отношения и традиции. Преди всичко романът „Невидимите“ е вълнуваща и увлекателна семейна история за измами, тайни и трагедии, разказани по изключително майсторски начин.

 

 

Книгата разкрива в детайли света на циганския клан Джако, забулен в много мистерия и тайни. Действието се развива в две успоредни сюжетни линии, разказани от двама главни герои, в чиито вени тече циганска кръв – на детектива Рей Лъвъл, заел се да разплете мистерията около фамилията, и на 14-годишния Джей Джей, млад представител на семейството.

 

 

Рей Лъвъл е частен детектив, собственик на малка частна детективска агенция. Той е нает от Лиън Уд - бащата на мистериозно изчезналата Роуз Уд, който се съмнява, че дъщеря му е убита от съпруга си или семейството му. Следите на младата циганка се губят малко след нежеланата ѝ сватба със загадъчния красавец Айво Джанко, член на фамилията цигани-чергари Джанко. В хода на разследването си Рей се натъква на лъжите на загадъчния клан Джанко. Всички от фамилията с „чистата кръв“ твърдят, че Роуз е избягала с чужденец и е изоставила бебето си Кристо, родено с генетично заболяване, опозорявайки фамилията.

 

 

 

 

Един ден Рей се събужда в болничното легло. Не помни защо е там, не знае защо едната му ръка е парализирана. Има смътен спомен, че го е посещавала жена. Дали е спомен, или сън? Не знае. Докато го лекуват, постепенно белите петна в паметта му започват да намаляват. Спомня си за катастрофа в едно дърво. Разбира, че е бил отровен с някакви билки. Но кой го е отровил? И защо? Очевидно инцидентът има нещо общо със случая на безследно изчезналата Роуз Уд. Докато я търси, той се е натъква на човешки скелет, изкопан на мястото на бивш цигански лагер. Дали това са останките на Роуз? Изследванията обаче са категорични – костите принадлежат на момче. Мистерията се задълбочава.  Рей е объркан и същевременно още по-силно мотивиран да стигне до истината.

 

 

Чети и: Провокативна експозиция на Деймиън Хърст

 

 

До какви разкрития ще доведе рождено петно на врата на Роуз Уд? Каква е трагичната история на семейство Джанко? От каква странна болест умират мъжките наследници още като деца или юноши? Защо Айво Джанко е единственият оздравял? Кой ще спечели от инцидента, при който е пострадал детективът? Какво означават думите на изцеления в Лурд Айво – „живот за живот“? Стъпка по стъпка, след всяко разкритие изниква ново съмнение или обрат, романът стига до кулминация и развръзка, едновременно и драматични, и неочаквани.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт