VIVACOM Art Hall представя проект на Стефан Чурчулиев

 

Изложбата поставя въпроса за зависимостта между писменото слово и живописта

 

 

Предстоящата изложба на Стефан Чурчулиев, която ще бъде показана във VIVACOM Art Hall oт 4 до 14 октомври, е резултат от едногодишен проект, който поставя въпроса за сблъска и зависимостта между писмения текст и живописта.

 

 

Освен художника, в проекта участват българи, известни с писменото слово и изострената чувствителност към културата като Анатоли Кънев, Андерш Калиф, Десислава Минчева, Димитър Коцев-Шошо, Евгения Христова, Ива Дойчинова, Ивайло Найденов, Иван Матанов, Любомир Левчев, Росен Милев, Светлин Русев, Светлин Стоев, Слави Георгиев, Теодосий Спасов и Яна Борисова. Всеки от тях е посетил ателието на художника и е имал възможност да разгледа неговите творби и тази среща е провокирала създаването на текст.

 

 

Акцентът в изложбата ще бъде поставен именно върху текстовете, а не върху картините. Идеята е вдъхновена от размислите на автора й за “изчезването” на картината от сцената на съвременното изкуство. Затова в пространството на VIVACOM Art Hall ще бъдат представени само отбрани картини.

 

 

 

 

Стефан Чурчулиев използва интересни художествени техники с наслагване на различни по вид и цвят пясъци, които събира по време на пътуванията си до различни точки на света. Казва, че с пясъка се опитва да гради пространство и иска зрителят да забрави за материала. Често рисува натюрморти, защото предметите са символи и история, които носят информация за хората и са огледало на емоциите им. Последната изложба на Стефан Чурчулиев бе в Упсала, Швеция, като  част от културните събития, съпътстващи международна конференция на тема „Готите”.

 

 

Чети и: „Изкуството от утре”

 

 

„Ако една живопис може да се нарече красива, не в краснописния, а в пластическия смисъл на понятието, мисля че последните работи на Стефан Чурчулиев, показани в галерия “Кръг+” са истински красиви. Ако външният израз на формата е отражение на вътрешния емоционален живот на художника, Стефан е художник с тънка поетична чувствителност, в която една ретроносталгичност се преплита с уроците на едно модерно живописно изграждане“, казва Светлин Русев за художника Стефан Чурчулиев. 

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт