Представяне на българското издание на "Крал Матиуш Първи"

 

По случай Годината на Корчак

 

 

Полският институт в София и Издателство „СОНМ” ви канят на 15 октомври понеделник от 18 ч., на ул. „Веслец” 12 , входът е свободен.

 

 

Откриване на документалната изложба, предоставена от Министерство на външните работи на Република Полша „Януш Корчак. Крал на децата”посветена на живота и делото на полския педагог.

 

 

 

 

Представяне на българското издание на книгата на Януш Корчак „Крал Матиуш Първи от проф. д-р Светлана Стойчева, преподавател по митология и история на литературата за деца в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов"

 

 

       
Откъси от книгата ще чете актрисата Маргарита Хлебарова 

 

 

Крал Матиуш Първи  е книга за желаещите да започнат приключение с Матиуш, както и за тези, които след години отново посягат към детската си книжка (първото издание излиза през 1922). Книгата е преведена на почти тридесет езика, в т.ч и на български (1966,1978, 2012) и излиза със съдействието на Полския институт в София.

 

 

 

 

Януш Корчак (в действ. Хенрик Голдшмит) – писател, лекар, обществен деец, възпитател и мислител, пионер в областта на защитата правата на детето. Ръководи  Сиропиталище за еврейски деца в продължение на 30 години (1912–1942). Работи за „Нашият дом”, сиропиталище за полски деца. Загива заедно със своите 192 възпитаници в газовите камери на нацисткия концлагер в Треблинка. 
През 2012 г. се навършват 70 години от смъртта на Януш Корчак и неговите възпитаници и сто години на създаденото  от доктора Сиропиталище на ул. „Крохмална” във Варшава. В Полша 2012 г. е обявена за Година на Януш Корчак.

 

 

 

 

Каним децата да дойдат с костюми - както смятат, че е изглеждал крал Матиуш (мантия, скиптър, корона). Най-интересните костюми ще бъдат наградени.

 

 

Чети и: Благотворителна изложба

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт