"Рестартираха" сладкарница "Прага"

 

Трима от участниците в акцията на Sofia Contemporary в движение получиха награди

 

 

Инициативата "Рестартирай сладкарница Прага", организирана от Sofia Contemporary в движение, събра много идейни проекти от артисти и активни граждани за преосмисляне на изоставената бивша сладкарница в центъра на София. Всеки от участниците (хора на изкуството, неслучайни и случайни минувачи) даде своя оригинален отговор на въпроса "Какво бихте направили с това място" под формата на колаж, фотография, история, а предложенията бяха разлепени на фасадата на сградата в рамките на акцията, на 13 октомври.

 

 

Участници и граждани с активна позиция се включиха "на живо" в "Говорилнята" – обособен кът, в който пред видеокамера представиха своите мисли и идеи за изоставените градски пространства и необходимостта от промяна на визията и предназначението им.

 

 

В рамките на акцията кураторът на фестивала за съвременно изкуство Яра Бубнова избра три от проектите, които получиха награди.

 

 

Покана за участие и финансиране на идея в рамките на Sofia Contemporary 2013 получи Любомир Димов. Неговият  проект „Прага” превръща сладкарница Прага в напълно оборудвано пространство за споделяне на идеи от културно и социално естество и организиране на събития. Самата фасада на сградата  става  истинска инфографика на случващото се вътре.

 

 

 

 

Авторът на проекта „Repair Café” Желез Атанасов и анонимният автор на „Готово за консумация” получиха награди от Samsung Note, предоставени от Samsung Electronics. Идеята на „Repair Café” е мястото да се превърне в кафене, където към чашата кафе се предлага и допълнителна услуга - поправка на всякакви предмети. Доброволците са пенсионирани инженери и майстори, които по този начин биха продължили реализацията си.

 

 

„Готово за консумация” представлява серия от повтарящи се кратки авторски анимации, прожектирани в интериора на сладкарницата. Те са видими за минаващите по улицата през пробити дупки във външната стена, на която са монтирани „рамки” от телевизори.

 

 

Чети и: "Дяволският еликсир" на Реймънд Хури

 

 

Sofia Contemporary е нов фестивал за съвременно изкуство, създаден в рамките на проект на Столична община: "Фестивали за изкуство в публичното пространство: Sofia Contemporary и Фестивал на открито в Западен парк“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.  Програмните части на фестивала "В Движение", "Форум", "Деца", "Видео", се организират с финансовата подкрепа на Societe Generale Експресбанк, Samsung Electronics, Renault.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт