„Картоиграчите“ на Сезан в творби на Хубен Черкелов

 

Преоткрит шедьовър на Пол Сезан е водещия акцент на аукционна къща „Кристи‘с“

 

Пролетният търг на аукционна къща „Кристи‘с“ в категория „Импресионизъм и модерно изкуство“, който ще се състои на 1 май 2012 в Ню Йорк ще се отктит с преоткир шедьовър на Сезан.
 

Събитието се превърна в топ новина с анонса за предлагането на считана за изгубена подготвителна акварелна скица (бодзето) на „Картоиграчите“ на иименития художник.

 


 Видяна за последно на публично място през 1953г., творбата  излиза наяве от частна колекция в Тексас след близо 60 годишно забвение. Акварелната работа върху хартия е една от подготвителните скици на художника за творбата „Картоиграчи“ (Joueurs DES Cartes), серия от 5 картини, които френският модернист  създава между 1890-1896г.

 

Прецизно консервиран, със свежи и неувяхващи нюанси на синьо и охра, този омагьосващ поглед върху творческия процес на един от великите модерни майстори се очаква да достигне цена 15-20 млн. долара.

 

 

Сюжетът на „Картоиграчите“, претворен в картини на Хубен Черкелов може да бъде видян в Галерията за модерно изкуство София.

 

 

 

С характерния за артиста подход да взаимства личности и места от реални банкноти, в двете живописни платна, озаглавени 100 Francs Cezanne,  Хубен Черкелов  пресъздават образите от френска банкнота (100 франка), издадена между 1997 и 1998г.

 

 

Още Арт