Шареният тролейбус

 

Албино Питти и ученици разкрасиха превозното средство

 

 

На площад „Княз Александър I” световноизвестният италиански художник Албино Питти изрисува тролейбус с номер 9 от градския транспорт. Ексцентричната творба скоро ще се движи по линията ж.к. Борово – пл. Сточна гара.

 

 

Пърформънсът се осъществи, за да подкрепи кандидатурата на София за Европейска Столица на културата 2019. Изрисуването на тролейбуса отне малко над два часа като началото дадоха ученици от Националния учебен комплекс по култура с изучаване на италиански език, които рисуваха, разписаха се или оставиха отпечатъци от своите длани върху превозното средство.

 

 

 

 

Подобни произведения са запазена марка на Питти. През 2005 година например, той рисува върху 50 метрово платно, което после е разрязано и малките парчета са продадени в 32 държави като средствата от продажбите са дарени на децата в Того. Сред другите му известни пърформанси са картина направена от смляна храна с олио, сол и подправки, картина, изрисувана от боса манекенка под негово напътствие като Питти нанася довършителните щрихи, а негова работа върху автомобил „Ферари” е изложена в музея на марката.

 

 

Чети и: Ким Тхуи - "Ру"

 

 

Италианецът е сред водещите артисти в съвременното абстрактно изкуство и през последните 40 години има над 22 000 създадени произведения. Негови картини са изложени в 17 музея по цял свят, зад гърба си има над 500 изложби и 80 пърформанса, а стилът и творчеството му са тема на 24 книги, като най-добре ги описва критикът Гулиелмо Джилиоти: „За Питти творбата не се ражда, тя експлоадира!”.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт