Премиера на „Кървава сватба” от Лорка

 

22 октомври от 19 часа в Институт Сервантес в София

 

 

Институт Сервантес София и Международен фестивал на младите в изкуството „Via Pontica” Балчик,  с подкрепата на Национален фонд „Култура” (програма „Дебюти”) и United Colors Of Benetton представят спектакъла „Кървава сватба“ по едноименната пиеса на Федерико Гарсия Лорка.

 

 

Представлението обединява изразни средства и млади творци от различни сценични изкуства. Средствата на традиционния театър се използват едновременно с импровизационни, танцови и движенчески актьорски техники. В изграждането на сценичната среда присъстват дигитални технологии и светлинни ефекти. Включена е авторска музика, част от която се изпълнява на живо.

 

 

Желанието  и невъзможността на човека за постигане на лично щастие, безсилието да се освободи от социалните и семейните догми, които го въвличат в безизходен кръг, са основните теми, с които се занимава  представлението. Логичното следствие от собствените му предразсъдъци и лична глупост са обречеността, в която се е озовал.  Безсмислието, вредата от човешката гордост и безсмислено упорство са също част от тематичния фокус. С комбинацията от сценични техники и практики спектакълът има амбицията да бъде иновативно и стойностно театрално събитие.

 

 

Чети и: 9-то издание на „Събудете стените си“

 

 

Пиесата е част от т. нар. селска трилогия на Лорка. Първият спектакъл “Домът на Бернарда Алба“ бе реализиран през 2011-та година. И в трите пиеси на големия испански поет и драматург са заложени проблемите на обществото и семейството, които не само пречат на личността и нейната свобода, но и водят до необратими фатални ситуации. Човешкото съзнание по-скоро е подвластно различни догми, отколкото да работи в полза на човека. Седемдесет и шест години след своята участ, сходна с тази на персонажите си, Лорка стои зад свободата и безсмъртието на човешката воля.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт