Покана за премиерата на "Преходът"

 

На 3 ноември в София –  Студио 5, НДК, вход А3

 

 

Предай нататък“ в български вариант или как двама автори създават неклиширано Добър роман благодарение на „клиширано“ Добро.

 

 

Тя е автор (не само, но най-вече) на поезия и екстремен планинар. Той пише проза (уж) непрофесионално и катери съвсем професионално световните алпинистки турове. Името ѝ е Галя Радева-Рейни. Той се казва Румен Дамянов. Тя, с помощта на приятели, прави невъзможното, за да случи Проекта „Поети благодарят на Земята“ – засаждане на дървета, книги и сирачета в една пълнокръвна хармония. Той е хуманист и се случва на точното място и в точното време, за да поиска да помогне. После преценява. Рискува. Прави предложение за съавторство. За него Тя е точният избор, за да стане романът факт. Качествен факт. Тя е хуманист, но приема не от хуманни съображения. Просто Румен е добър. Не само като доброта. Литературата не търпи подигравка с читателите. Общите им планинарски страсти, общата любов към Словото, общите ценности и общите приятели помагат невъзможното да се случи.

 

 

Романът е дебют и за двамата. Идеята и скелетът идват от Румен Дамянов. Обработката на образите и изпълването им със съдържание, съграждането на повествованието е на Галя Радева-Рейни.

 

 

Днес тази необичайно сътворена книга поема към читателите благодарение на издателство „Контекст“, което също прави своя Добър дебют. Но не на издателското поприще, на което присъства от десет години с академична и научно-помощна литература, а в областта на българската Добра художествена проза.

 

 

„Преходът“ е роман метафора за пътя, който извървява съвременният човек, за да преодолее в себе си демоните на самотата, отчуждението, потиснатото Аз, разрухата от насилието над собствената личност, сривовете вследствие манипулациите и злоупотребите с властта над интимната ни идентичност.

 

 

Сара Верман е психотерапевт, чиято практиката я сблъсква с амалгама от човешки съдби – банкер с минало на алпинист, безработна бивша секретарка, журналист от жълтите хроники на медиите, някогашна красавица – съпруга на известен футболист. Още няколко обикновено-необикновени образи допълват необикновено-обикновените драми. Героите са така потънали в проблемите на ежедневните си ревове и човешки истерии, че обичайните практики на психотерапията се оказват недостатъчни. Доктор Верман предприема необичаен и рискован ход – със съдействието на планинския гид Белов да превърне пациентите си в екип, способен да осъществи тежък преход високо в Алпите. Всъщност, преход към и във самите себе си.

 

 

Идеята се реализира неочаквано „успешно“. Дори и за самата лекарка. Защото Планината е непредсказуема. Точно както човешката Природа, но без лустрото на цивилизованата Човешка лъжа. Останали насаме с разбушувалата се стихия, изправени пред лицето на смъртта, героите намират устоите именно в себе си. Но не заради себе си. Силата и смелостта да погледнеш навътре в себе си е тежък избор. Планината със своята брутална искреност е тази, която изправя пред фактите на собствената ни личност.

 

 

Чети и: Юбилейна изложба на Владимир Димитров - Майстора

 

 

Осъзнаване на идеята, че да поемеш риска да следваш себе си, но не заради себе си, е живецът на живота, същинският преход към себе си и личната свобода. Всеки от героите по свой начин разбира, че не е нужно, а е и невъзможно човек да премахне личните си демони. Достатъчно е да ги впрегне да работят за неговото добро. Да ги посреща сам и да взима адекватни решения. Да може да ги сборичка. Не е нужно да ги побеждава. Стига му да оцелее до тях. Достатъчно е да не изгуби себе си. За да има своите ценности.

 

 

Официалното представяне на книгата и срещата с двамата автори ще бъде на 3 ноември в София – в Студио 5, НДК, вход А3.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт