“...ей сега и за малко…” в Галерия Сариев

 

Вижте изложбата от 2 ноември до 30 декември 2012

 

 

 “...ей сега и за малко…” е първото представяне на Вальо Ченков от страна на Галерия Сариев и същевременно първа самостоятелна изложба в България.

 

 

Вальо Ченков живее от 20 години в Мюнхен, работи в областта на живописта, инсталацията и видеоарта. Творческата позиция на художника може да бъде обобщена с един цитат от Адорно, който авторът използва във видео творбата си “Пътуване до България с Адорно и Гудман”:  “Изкуството като утопия е вид обещание, че реалността някой ден ще го наподобава.”

 

 

 

 

Изложбата в галерия Сариев “...ей сега и за малко…” представя девет живописни платна от периода 2010-2012 и видео творбата ”Божествена шега”, 2012. Основна линия в изложбата е противоречието между “високото изкуство” и ежедневното му консумиране и то, както казва авторът, “противоречие в камерна атмосфера”.

 

 

Чети и: Покана за премиерата на "Преходът"

 

 

Заглавията на някои от работите: “Юнак отзад с байрак”, “Фонтана пълни гащите”, “Божествена шега”, както и самото название на изложбата “...ей сега и за малко…”, разкриват типичния подход и подбор на художествения материал, подмолния хумор, тенденцията към иронизиране на банални фолклорни, културоложки, изкуствоведски клишета в творчеството на Ченков. Критичната позиция по отношение на обекта на изобразяване при Ченков винаги има финал на самоирония. В “...ей сега и за малко…” тя е категорично представена  във видеото “Божествена шега”, в което четирима старци пеят народна песен, ода за гения и неговите терзания.

 

 

Изложбата “...ей сега и за малко…” се открива на 2 ноември в Галерия Сариев с присъствието на автора.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт