Поетът Найден Вълчев „се връща” в родния си край

 

Излиза тритомник с негови избрани произведения

 

 

Известният български поет, преводач, есеист и публицист Найден Вълчев навърши 85 години. Той е роден на 30 август 1927 г. в с. Брестница, Ловешко. И винаги се е връщал, не само в творчеството си, към своя роден край, където е прекарал детството и се е учил – Ловешко и Плевенско.

 

 

 

Днес (29 октомври) в Червен бряг (от 14.30 ч.) и в Плевен (от 17 ч.) ще бъде отбелязана 85-ата годишнина на поета. Ще бъде представено новото тритомно издание на издателство „Захарий Стоянов”.

 

 

То съдържа стихотворения, писани от 50-те години до днес, поетични преводи и „попътни срещи” – есета, спомени и портрети за български и чуждестранни писатели.   Иван Гранитски пише за поета: „Без да шуми около себе си Найден Вълчев изгражда  своята духовна биография. По сътвореното от поети като Валери Петров, Павел Матев, Найден Вълчев, Станка Пенчева, Лиляна Стефанова, Блага Димитрова, Иван Радоев ние можем да си създадем най-точна представа за духа на времето, за образа на епохата,  за нравствените възходи и падения на общественото и индивидуалното съзнание. Тези творци дават безпогрешна кардиограма на време сложно, противоречиво, изпълнено с героизъм и предателства, подвизи и подлости, дързост и конформизъм, възвишени жестове и реки от мерзости. Найден Вълчев е едновременно част от този величав поетичен хор, но и ярка индивидуалност. Неповторим и оригинален тембър.”

 

 

Чети и: Приказки за меланхолични деца

 

 

Юбилейният тритомник на Найден Вълчев излиза благодарение на любезното съдействие на депутата от Коалиция за България Румен Петков  и Григор Горчев, ревностни почитатели на творчеството му.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт