"Пробуждане" в Галерия "Париж – Москва"

 

Експозицията е посветена на празника „Ден на народните будители”

 

 

Изложбата от непоказвани картини на стари български майстори събира творби на големи наши художници от средата на миналия век. Сред имената в колекцията на галерия „Париж – Москва” са това на Никола Танев, Илия Бешков, Борис Денев, Георги Баев, Николай Райнов, Генко Генков, Петър Урумов, Димитър Казаков - Нерон, Константин Щъркелов и др.

 

 

Любопитно е представянето на платна на Тодорка Бурова, племенница на Атанас Буров, не видяла своя самостоятелна изложба преживе.

 

 

Изложбата се открива в навечерието на светлия български празник  „Ден на народните будители”. Той провокира усещането за необходимост от „пробуждане” на част от обществото. Допирът с духовните ценности, затрупани от обкръжаващото ни пошло и безвкусно всекидневие, винаги предизвиква духовно извисяване.  Макар да не можем да искаме да нарисуваме духовността... Ако я носим в себе си, ние я изобразяваме.

 

 

Художниците, чиито творби разкриваме, носят този заряд, който избухва с пълна сила в живописното и психологическо пространство на платната им.

 

 

Сюита от пейзажни елегии, пасторални опуси и затрогващи портрети, обрисуващи българския бит и душевност от средата на ХХ век, ще провокират интереса на широката публика и на ценителите. Те са пречупени през призмата и въображението на големите майстори на изобразителното изкуство.

 

 

Чети и: Джон Ъпдайк „Заеко, бягай”

 

 

С подбора на произведенията, галерия „Париж- Москва”  ви дава шанс да  преоткриете някои по-малко познати на широката публика изключителни творци. Както и да изживеете допира с непознати аспекти от творчеството на водещи имена в българската живопис.
Изложбата ще бъде отворена за ценителите на изкуството от 1 до 20 ноември, 2012 година.    

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт