Мартин Суханек – Бръчки

 

Старите хора на старата Прага

 

 

Стари и красиви - този необичаен поглед на тема старост ни предлага изложбата голямоформатни цветни и черно-бели портрети на Мартин Суханек, реномиран чешки фотограф, режисьор и сценарист.

 

 

Повече от година Мартин Суханек (1958г.) документира най-старите обитатели от центъра на чешката столица и старите жители, чиито живот, съдба или професия са тясно свързани със Старе Место в Прага. Освен обикновени пражани, на фотографиите могат да се видят и личности като Йозеф Сук – клавирен виртуоз и носител на най-високото френско държавно отличие Национален орден на Почетния легион, Ева Рихликова - основателка на мануалната терапия в Чехословакия, Джералдин Мухова, снахата на Алфонс Муха, която е композитор по образование.

 

 

 

 

През 2010 г. цикълът от фотографии е отличен с първа награда от Съюза на чешките фотографи в конкурса „Фотографска Прага“.

 

 

Изложбата се организира по повод обявяването на 2012 за „Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията“. В тази връзка и като част от събитието е подготвена авторска вечер на Иржина Шиклова  - известен чешки социолог и публицист, която заедно с Мартин Суханек ще присъства на откриването на изложбата.

 

 

 

 

Чети и: Лий Чайлд - Издирваният

 

 

Откриване на изложбата и авторска вечер на Иржина Шиклова на 5 ноември от 18.00 ч. в Галерията на Чешкия център. Експозицията ще продължи до 30.11.2012 година.

 

 

Харесайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт