"История на вечността" - изложба на Владин Владев

 

Един свят на доброто, красота и съвършенство

 

 

За заглавие на екпозицията авторът си е услужил с понятието на Хорхе Борхес “История на вечността”, който е един основоположниците на магическия реализъм в литературата. Това се обосновава от факта, че стилово сюжетите от изложбата попадат именно в това поле.

 

 

 

 

Представени са платна с разкази за Орфей, храмове с колони, средновековни манастири, построени на скалисти брегове, пейзажи от Венеция, цветове на магнолия. Те звучат като езотерични притчи, въздействащи  на ирационално, подсъзнателно ниво, защото илюстрират неща, които не могат да бъдат формулирани по друг начин освен чрез образ. Чрез тях се отваря едно пространство, подобно на фантазия, наситено с представи за красивото, доброто, свещеното, за избраничеството и мъдростта.

 

 

Чети и: БУМ! Приключения на макс на планетата Пльок

 

 

За художественостно постигане на тази концепция авторът използва художествени средства като велатури, контражурна светлина, фигури – силуети. Внушените чрез картините в изложбата представи са архетипно закодирани в човешкото мислене като знаци и символи и така нарушавайки линеарната последователност на времето, Владин Владев рисува “историята на вечността”. Вижте изложбата до 28 ноември е Галерия "Актив Арт" гр. Варна, ул. Дунав 5.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт