Икони от сливенско гостуват в Москва

 

В изложбата са включени 93 експоната

 

 

По покана на Министерството на културата на Република България Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен гостува с изложба „Икони от Сливенския край“ в сградата на Патриаршеския храм „Христос Спасител“ в Москва от 18 ноември до 12 декември. Експозицията ще бъде открита по повод Дните на българската духовност в Москва и Петербург, представяйки достиженията и ценните реликви на Българското възрожденско изкуство.

 

 

Откриването на проявата ще се състои на 19 ноември. В изложбата са включени 93 експоната: икони, йерусалимии, евангелие, метален полиптих, напрестолен кръст, плащеници и фотографии, собственост на Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, Сливенска Митрополия, Храм „Св. София“ в град Сливен и Храм Св. Александър Невски“ – Бакаджика.

 

 

 

 

Чети и: Театър "Българска армия" през декември

 

 

От сбирката „Християнско изкуство“ на Художествена галерия „Димитър Добрович“ са показани икони на едни от най-видните тревненски майстори: Йоаникий Папа Витанов и Кръстю Захариев, както и множество неизвестни зографи – представители на Тревненската иконографска школа. Местните иконописци са представени с творби на Недко Теодорович, Паскал Василев и Александър поп Георгиев. В експозицията са включени и съхранените в галерията, уникални руски икони.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт