Леда Старчева - Натура

 

В рамките на програмата за съвременна скулптура в Галерия "Васка Емануилова"

 

 

Въпросът какво е природа е тясно свързан с въпроса какво е изкуство. Дали изкуството се опитва да я изобрази, наподоби, разкрие или представи, дали „печели“ съревнованието с нея или я използва за създаване на „собствени светове“ определя дефиницията и разбирането ни за него. Леда Старчева започва от този проблем и озаглавява изложбата си с академичния термин „натура“. Въпросът, който стои в основата на работата й, всъщност е – какво е скулптура?

 

 

Художничката ни показва границата между по-традиционната представа за скулптура и съвременното разбиране за разрушаване на формата. Прави това като ни въвежда в интимността на преживяванията и усещанията на самото тяло. В пространството на галерията зрителите могат да видят фрагменти от глина и рисунки на части от тялото на художничката или пък такива, които наподобяват човешки и/или животински органи. Фрагментите са свързани на принципа на асоциацията, зад всеки един се крие преживяване на болка, отвращение, съзерцание, покой или движение. Показани заедно в изложбената зала, те са като отломки от изровено праисторическо тяло, тогава, когато сякаш границата между човешкото и животинското все още не съществува.

 

 

Чети и: Театър "София" през декември

 

 

Леда Старчева е автор с богат опит в работата със скулптура. За разлика от досегашните й произведения, настоящата изложба поема в друга посока. Художничката изследва границите на представата за целостта на обекта в множество фрагменти; отделя формата и „фактурата“, поставяйки (сякаш небрежно) отделните елементи върху обикновени, сгънати опаковъчни хартии и ни изправя пред въпроса за материята като нещо базисно свързано с тялото.

 

 

Откриване: тази вечер (16 ноември) от 18 часа.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт