Карин Бойе - Калокаин

 

Роман за кошмара да съществуваш в света, в който всички са в матрицата на покорството и послушанието

 

 

В средата на ноември издателство „Ентусиаст“ публикува за първи път у нас завоювалия световна известност роман антиутопия „Калокаин“ от Карин Бойе. Книгата излиза в колекцията Enthusiast Vintage. Тя е резултат от посещението на авторката в Съветския съюз през 1928 година и последвалото едногодишно пребиваване в Берлин. Сблъсъкът ѝ със социалистическия строй отприщва мощния ѝ творчески заряд и довежда до създаването на романа „Калокаин“.

 

 

Авторката описва държава от далечното бъдеще, която изцяло контролира живота на своите поданици – чрез умело създадени структури и техники за контрол.  Забелязва се изумителна прилика с култовия роман,  „1984“ на Джордж Оруел, в която се описва антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., където държавата провежда всеобхватно наблюдаване, пропаганда, страх и безмилостни наказания. Концепцията за „Големия брат“, всевиждаща организация от анонимни наблюдатели е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина. Приликите на двете класически антиутопии са очевидни. Интересен е фактът, че Карин Бойе издава своя роман осем години преди Оруел. Според литературните изследователи той е черпил вдъхновение от шведската писателка и е доразвил идеята за държава, налагаща тотален контрол върху хората.

 

 

 

 

Основната разлика в двете книги са средствата за налагане на контрол.  В своя роман Карин Бойе описва откритието на Лео Кал, наречено на негово име – Калокаин. Това е бледозелена течност, с чието инжектиране можеш да разкриеш с лекота всички мисли и страхове на човека пред теб. Лео Кал разказва за началото на експериментите с калокаин и така постепенно ни въвлича в кошмара да съществуваш безрадостно и параноично в един свят, в който всички са подчинени на матрицата на покорството и послушаниетo.

 

 

Няма нищо цветно и нищо светло в монотонното битие на хората от еднаквите, безлични градове.  Но сред хората от този тъжен свят все пак има и различни – те отказват да участват в схемата. Калокаинът е средството да се открият инакомислещите! Драмата на Лео Кал – да бъде оръжие в ръцете на тази антихуманна система – е разкрита чрез поток на съзнанието на разказвача и главен герой на романа. В края на книгата вражеска войска превзема тази държава, Лео Кал губи жена си и строгият ред в мислите му се превръща в хаос и ужас, но ученият решава да разкаже преживяното.

 

 

Чети и: Стафан Брун - „Struggling Love“

 

 

Книгата излиза за първи път на български език в превод на Любомир Гиздов. Това е един от най-известните и преиздавани романи на Карин Бойе. От 1940 година, когато е публикуван за първи път, „Калокаин“ е преиздаден още четири пъти в Швеция. В превода на руски език част от съдържанието е било цензурирано като провокативно. Романът е издаван още в Дания, Англия, Франция, Финландия, Норвегия, Чехословакия, Германия, Унгария, САЩ и др. По „Калокаин“ са създадени телевизионен мини сериал, радиопиеса, опера за два гласа и рок албум.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт