Бруно Шулц в покрайнините на времето

 

Изложбата се открива в деня на 70-та годишнина от смъртта на артиста

 

 

Тази вечер (19 ноември) от 18  часа в Полския институт на ул. „Веслец 12”, ще бъде открита изложбата „Бруно Шулц в покрайнините на времето”. Тя е посветена на 70-та годишнината от смъртта му.

 

 

Ще бъде изложено специално докарано копие на единствената маслена картина на писателя "Среща. Еврейски младеж и две жени на градска уличка”, 1920. Aктьорът Богдан Глишев ще прочете откъси от неговите разкази.

 

 


Експозицията включва 27 табла и разказва за живота и творчеството на Бруно Шулц. Тя представя откъси от най-известните му творби – „Канелените магазини” и „Санаториум „Клепсидра” , цитати от кореспонденцията му с най-изтъкнатите личности в полската култура, в това число и Витолд Гомбрович, Ст. И. Виткевич-Виткаци, снимки от родния му Дрохобич и репродукции на рисунките му. 

 

 

Бруно Шулц (1892-1942) – полски писател, художник, автор на рисунки, график, роден в семейството на полонизирани евреи. Целият му живот преминава в Дрохобич, малко градче (тогава полско, днес украинско) недалеч от Лвов. Загива трагично на 19 ноември 1942 г.

 

 

Запазеното литературно наследство на Бруно Шулц е много оригинално, а ценители на неговата проза са били Бохумил Храбал, Данило Киш, Милан Кундера, Джон Ъпдайк, Филип Рот, Дж. М. Кутси.

 

 

Отделна форма на изказ са рисунките на Шулц. С помощта на рядко използвана графична техника cliché verre  той подготвя серия гравюри.  Разработва цикъл рисунки, илюстриращи първото издание на "Фердидурке" на Витолд Гомбрович и към своите разкази от сборника Санаториум „Клепсидра”.

 

 

„Среща” – първата маслена композиция на писателя, е открита едва през 1992 г. Картината е позната със заглавие, дадено й по време на експертизата, авторът много рядко е озаглавявал своите работи. Teмата е една от често появяващите се в творчеството на Шулц – отношенията между мъже и жени (често с леко поведение). " Среща. Еврейски младеж и две жени на градска уличка" е една от интерпретациите на мотива за среща на два различни свята, две оставащи във вечно напрежение области, олицетворявани в творчеството на Шулц от женския и мъжкия пол.

 

 

В писмо до Виткаци Шулц формулира един от главните си художествени принципи: нежелание да превръща в реалност онова, което е предмет на произведението на изкуството. Той казва: „Смятам, че рационализирането на виждането на нещата, съдържащо се в произведението на изкуството, е равнозначно на демаскирането на актьорите, край на играта, обедняване на проблематиката на творбата“.

 

 

Чети и: Представяне на каталог "Съвременна българска скулптура"

 

 

Изложбата е част от „Нощи с Шулц”– цикъл, организиран от Полския институт  и представящ изцяло творчеството на  му и включващ  лекции за творчеството му, игрален филм, анимационен филм и театрален спектакъл по негови творби.

 

 

Следващи събития в Полския институт, начало – 18 часа:

 

 

26 ноември -  Лекция на проф. Михал Павел Марковски „Шулц и екзистенцията”

 

28 ноември - Прожекция на филма „Санаториум Клепсидра” (реж. Войчех Хас). Преди прожекцията – лекция на Агнешка Таборска за филма.

 

29  ноември - Прожекция на филма „Улица Крокодилска” (реж. Братя Куей) и „Трактат за манекените” (спектакъл на Театър Вершалин). Преди филма – лекция на Агнешка Таборска.

 

 

Изложбата "Бруно Шулц в покрайнините на времето" ще продължи до 7 декември.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт