Фотоизложба на съвременна японска архитектура

 

Изложбата ще бъде открита утре в Националния музей на българското изобразително изкуство

 

 

Фотоизложбата „Паралелната Япония – съвременна японска архитектура 1996-2006” ще бъде представена в София на 21 ноември 2012 г. в Националния музей на българското изобразително изкуство (бившата НХГ, пл.„Княз Александър І” № 1, София). Изложбата е част от 23-те Дни на японската култура в България и ще гостува в София до 16 декември 2012 г.

 

 

Организатори са посолството на Япония в България и Японската фондация със съдействието на Архитектурния институт на Япония.

 

 

Изложбата включва фотоси на архитектурни обекти в Япония и извън нея, както и триизмерни макети на архитектурни проекти, дело на най-изтъкнатите и световно признати японски архитекти Тадао Андо, Арата Исодзаки, Томио Ито, Кишо Курокава и др. Обхванат е период от 10-години – от 1996 до 2006 г., който включва в себе си и началото на новия 21-ви век. Поставената цел е изграждането на обективен образ на работата на съвременните японски архитекти, които през тези 10 години създават нови ценности с прецизен дизайн в отговор на предизвикателствата на времето.

 

 

През втората половина на 90-те години на 20 в. Япония изпада в икономическа рецесия, често наричан от медиите „изгубеното десетилетие”. Макар икономическите показатели да доказват, че реално пораженията върху икономиката не са били толкова големи, психологическата травма сред населението е голяма и бизнесът е принуден да направи драстични реформи, които неизбежно се отразяват и върху живота на хората.

 

 

Десетилетието след пукането на спекулативния икономически „балон” е период на значими промени в японското общество. Това е време на засилващи се контрасти между селските и градските райони, особено след развенчаването на мита за вечно покачващата се цена на земята, а с падането на цените на земята в градовете, населението започва да се концентрира там. Спадът на раждаемостта и застаряващото население променят структурата на семейството и общественото съзнание и стават все по-осезаеми през този период.

 

 

 

 

Какво е градът? Какво означава да „живееш” на дадено място? Това са само част от въпросите, които японските архитекти си задават и разрешават в контекста на наситеното с промени десетилетие. Техните творчески търсения водят до уникални произведения на архитектурата, които не само включват най-модерните форми и материали, но и предлагат нови начини на живот, а техните постижения са признати както в Япония така и в цял свят.

 

 

Чети и: Марша Кларк - Степени на вина

 

 

Изложбата предлага съпоставка на тези различни архитектурни търсения в четири тематични раздела: Градът, Живот, Култура и Жилища. Всъщност, чрез съпоставянето на архитектурните дизайни по отношение на тези аспекти на японското общество, получаваме по-точна представа за  несъпоставимите на пръв поглед реалности на японската архитектура днес. Разбираме по-добре фактите, оформили тези разнообразни и динамични сгради, сбора от всички основни фактори – недвижими имоти и финанси, културни програми и местна власт, технологично развитие и информационни системи – които японските архитекти и инженери трябва да обмислят докато умело трансформират обществените програми. Архитектурата е сила, която информира обществото посредством концентрираното си натрупване на знания.

 

 

На откриването на изложбата японският архитект Йоши Ямадзаки, който от години живее и работи в България, ще изнесе лекция за съвременната японска архитектура на тема „Япония – реалност и илюзии”.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт