Teлефонната палата сe превърна в огромна клавиатура

 

Проектът sе реализиран по повод първата годишнина на VIVACOM Art Hall

 

 

През уикенда Телефонната палата в София се превърна в огромна клавиатура с послания, които светят през нощта. Проектът е резултат от конкурса Трансформация, който се проведе през пролетта в партньорство с фестивала Sofia Design Week и получи 97 предложения за временна арт трансформация на сградата от архитекти, артисти, художници, дизайнери и урбанисти. Реализиран е спечелилият първо място проект за огромна клавиатура, озаглавен „Нека клавишите говорят така, че думите ни да светят” на архитектката Бранимира Славова-Колева, а изпълнението му е дело на талантливия млад дизайнер Иван Радев, който също участва с проект.

 

 

Художествената трансформация на емблематичната за българските телекомуникации сграда в клавиатура идва точно навреме, за да отбележи първата годишнина от създаването на пространството за събития, култура и изкуство в Телефонната палата – VIVACOM Art Hall, и началото на международния фестивал Sofia Architecture Week, който тази година се провежда под мотото „Aрхитектура търси култура”.

 

 

Проектът „Нека клавишите говорят така, че думите ни да светят” събра най-много гласове от журито с оригиналната идея да трансформира фасадата на Телефонната палата в компютърна клавиатура, като превърне всеки прозорец в клавиш.

 

 

„Трансформацията провокира сетивата, а това води до комуникация, чиято основна цел е обмяна на информация, идеи и послания. Ние сме в ерата на компютъра и той е този, който ни отваря прозорците към света. Имено поради тази причина съм избрала проекта за преобразуване на фасадата на Телефонната палата да е насочен към прозорците и тяхната трансформация в една нетрадиционна клавиатура. С осветяване на различни клавиши през нощта, клавиатурата ще изписва различни думи и така новият облик на фасадата ще отправя актуални послания към жителите на града”, обяснява креативната си идея младата авторка.

 

 

Чети и: Токът попречи на "Скачай!"

 

 

Временната трансформация на сградата и интензивната програма от събития и изложби във VIVACOM Art Hall целят да запазят традиционната функция на Телефонната палата като посредник в комуникациите, като я превърнат в модерно градско място, локация за срещи и събития с прилежащата зала за изкуство и култура VIVACOM Art Hall. Това е един от водещите приоритети на социалния фонд VIVACOM фонд, чиято мисия е да споделя стойност с обществото, използвайки ресурсите, с които телекома разполага, като подкрепата за стартиращия бизнес у нас и разпространението на безплатен интернет достъп на обществени места в цялата страна.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт