Студентите на Райна Кабаиванска в главните роли на "Вертер"

 

Спектаклите ще бъдат на 7 декември (премиера) и 9 декември в Софийска национална опера

 

 

След блестящото представяне на стипендиантите на Райна Кабаиванска в осем спектакъла на операта „Бохеми“ в Софийската опера и балет през 2010 и 2011 г. и в Театро комунале „Лучано Павароти“ в Модена, Италия, през 2012 г., в края на тази година те ще се представят в операта „Вертер“ на Жул Масне  на 7 декември (премиера) и 9 декември в Софийска национална опера.

 

 

Инициативата е партньорство между Софийската национална опера,  Театър „Моне“ в Брюксел и Нов български университет. Участието на студентите на Райна Кабаиванска е в рамките на проект, по който световното сопрано представя студенти от своята школа на световните оперни сцени. Мениджър на проекта е Георги Текев,  изпълнителен директор на НБУ и продуцент на майсторските класове на Райна Кабаиванска в България.

 

 

Диригент на оперния спектакъл „Вертер“ ще бъде Джузепе Сабатини  (Италия). Режисьор - Ги Йостен (Белгия). Сценограф – Йоханес Лиакер (Белгия).

 

 

В ролята на Вертер ще се представи тенорът Алдо Капуто (Италия), студент на Райна Кабаиванска, който през 2001 г. дебютира в „Севилския бръснар“ на Росини в театъра в Лече. Успехът му в ролята на Граф Алмавива го отвежда в едни най-големите оперни театри в Милано (Ла Скала), Рим, Неапол, Кливланд, Лисабон, Ла Коруня и много други. Участвал в редица опери на Росини и Белини, репертоарът му се разширява с произведения на Нино Рота, Пучини, Верди, Майербер, Стравински, както и с произведения като Стабат Матер и Малка тържествена меса на Росини, Коронационна меса от Моцарт, Месия от Хендел.

 

 

В ролята на Шарлота българската публика ще види стипендианта за 2004 и 2006 г. на фонд „Райна Кабаиванска“ – мецосопраното Вероника Симеони (Италия). Симеони е носител на множество престижни международни награди от конкурси, включително „Павароти“ в Модена (първа награда), „Виоти“ във Верчели (първа награда и наградата на публиката), „Вердиеви гласове“ в Бусето, „Алесандро Бели“ в Сполето. Кариерата й започва през 2005 г. с дебют в „Оберто Граф ди Сан Бонифачо“ на Верди в Япония с оперния театър на Сполето. Следват дебютите й в „Трубадур“, „Триптиха“, „Вертер“. През 2008 г. дебютира в Миланската Скала в Стабат Матер от Росини. Следват множество забележителни участия и нови дебюти, най-новите, сред които - „Трубадур“ в Театро Ла Фениче във Венеция и Жулиета в „Хофманови разкази“, в Миланската скала.

 

 

В ролята на Алберт ще се представи най-младият студент на Райна Кабаиванска - баритонът Антон Марков (България). Антон Марков завършва оперно пеене в Нов български университет. През 2012 г. участва в майсторския клас на Райна Кабаиванска и печели стипендия от Фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ и Фондация „Америка за България“ за едногодишно обучение при Райна Кабаиванска в Италия. По време на следването си в Нов български университет дебютира на оперните сцени във Видин, Стара Загора и Русе във „Вълшебната флейта“ и „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт, „Любовен Еликсир“ от Доницети, „Мадам Бътерфлай“ от Пучини. През март 2012 г. е поканен за солист в Държавна Опера Русе и участва в първото изпълнение в България на операта „Нос“ от Шостакович в ролята на майор Ковальов.

 

 

Стипендиантът на фонд „Райна Кабаиванска“ за 2012 г. – сопраното Елиза Мафи (Италия) ще изпълни ролята на Софи. Елиза Мафи участва в майсторски класове на Райна Кабаиванска в Сардзана и в Нов български университет в София. Финалист е в няколко конкурса, последният от които „Нови гласове за операта“ в Павия 2011 г. като печели стипендията за млади музиканти на Вагнеровата асоциация. Забележителни са нейните дебюти в Серпина в „Слугинята - господарка“ на Перголези, Папагена във „Вълшебната флейта“,  Церлина в „Дон Жуан“ от Моцарт,  Адина в „Любовен еликсир“ на Доницети, Мюзета в „Бохеми“ на Пучини, Джилда в "Риголето" и др. Елиза Мафи представя многобройни песенни рецитали в цяла Италия с най-престижните инструментални ансамбли.

 

 

Този втори оперен спектакъл, в който студентите на Райна Кабаиванска ще изпълнят главните роли е резултат на неотстъпното меценатство на Райна Кабаиванска, която преподава на младото поколение нейни колеги огромното наследство на класическия оперен театър по начин, чрез който не само музикалният, но и академичният свят говорят за Школата Кабаиванска. Майсторските класове по вокално майсторство и интерпретация на Райна Кабаиванска - в Италия, Испания, Франция, Швеция, България и Япония, създадоха през годините мрежа от музикални академии, театри и университети, верни на класическата вокална школа. Академия „Веки-Тонели“ в Модена, Академия „Киджана“ в Сиена и Нов български университет в София са основните институции, имащи превилегията да развиват Школата Кабаиванска.

 

 

Чети и: Само за 8 лв на театър в Младежкия

 

 

Фонд „Райна Кабаиванска“ на НБУ, който оперната прима основава със свои лични средства през 2002 г. в Нов български университет за подкрепа на младите таланти, е подпомогнал над 50 млади оперни изпълнители, продължили обучението си и представени от голямата артистка на професионалната сцена. През годините майсторският клас в Нов български университет е един от приоритетните проекти на университета в областта на изкуствата, провежда се под патронажа на Министъра на образованието, младежта и науката и Посланика на Република Италия, а Фондация „Америка за България“ и Фантастико са основни спонсори на събитието. Медийни партньори са Българското национално радио и Българската национална телевизия.

 

 

По покана на Президента на Република България Майсторският клас на Райна Кабаиванска в Нов български университет ще бъде включен в Стратегията на България до 2020 г. за развитие на културата. От следващата година Президентът на Републиката ще бъде патрон на Майсторския клас.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт