Западен парк - пространство за съвременно изкуство

 

За хората и мястото” е вдъхновено от американския куратор Мери Джейн Джейкъб

 

 

Фондация Credo Bonum в партньорство със Столичната община организира фестивал за изкуство в публично пространство от 1 до 9 декември 2012 в Западен парк. Фестивалът „Западен парк” се стреми да създаде платформа, на която динамиката, особеностите и странностите на публичното пространство да се осмислят през призмата на съвремието.

 

 

Основна цел на събитието е да привлече нова активна публика, готова да участва, да променя и оформя жизнената си среда според своите нагласи и потребности, да изразява своята критична позиция спрямо това, което я заобикаля, чрез средствата на изкуството. Така от място за почивка и забавление Западен парк, прилежащите му метростанции и жилищни квартали се превръщат в трибуна и работилница, в която артисти, публика и случайни минувачи създават заедно необичайни произведения и ситуации.  Куратори на първото издание са Галина Димитрова-Димова и Светлана Куюмджиева.

 

 

Неговото название “За хората и мястото” е вдъхновено от американския куратор Мери Джейн Джейкъб. С дългогодишния си опит в сферата на т.нар. „публично изкуство” тя обобщава един пределно прост и ясен принцип, който кураторите на софийския фестивал приемат като свой: „Хората и местата са свързани, и за да намери своето място, изкуството трябва да се отнася и до мястото, и до хората.” По този начин фестивалът „Западен парк” акцентира върху основните закони, по които изкуството, артистите и публиката попадат в продуктивно взаимодействие в публичното пространство. В същото време той предлага интересен и разнообразен поглед върху актуалното понятие за „публично изкуство” в страната ни.

 

 

Програмата на първото издание на фестивала включва около 15 проекта, селектирани от общо 73 предложения, които кураторите получиха в резултат на отворена покана.

 

 

От 28 ноември до 18 декември в галерия Credo Bonum гостува авторско изследване на Андрей Врабчев, реализирано съвместно с Теодора Вълчева, Теодора Константинова, Йово Панчев и Мариян Дзин.

 

 

Изложбената програма на фестивала ще продължи и по време на Коледните празници с резултатите от детския уъркшоп, който Компот Колектив организират в квартал Факултета.

 

 

В периода от 1 до 9 декември в Западен парк и района около него ще могат да се видят и преживеят инсталации, пърформанси, хепънинги и акции на български артисти от различни поколения, между които са Светлозара Александрова, Иво Бистрички, Вили Прагер, Венелин Шурелов, Нина Ковачева и Валентин Стефанов и др. В програмата на събитията в парка е включен и кураторски проект на Йово Панчев с участието на Дан Тенев, Камен Старчев, Георги Донов, Добромир Иван, Продан Марков, Д-р Гатев, Георги Ружев, Дойчин Русев и други, кино селекции от фестивала на студентско кино „Рано пиле”, детски театрални и образователени работилници, dj сетове, изпълнения на живо.

 

 

Чети и: Лиляна Хабянович Джурович - Игра на ангели

 

 

Синхронно с тях четири пърформанса в метростанциите Вардар и Западен парк ще превърнат ежедневния поток от хора там в артисти и публика. Автори на пърформансите са Красимир Терзиев и Георги Арнаудов, София Христозова Йорданова и Марта Димитрова, арх.Цветелина Панова, арх.Силияна Панова и Велко Иванов, Информбюро.

 

 

Освен изложбите от 3 до 6 декември галерия Credo Bonum ще бъдат реализирани и серия от публични презентации на различни автори и проекти, свързани с проблематиката на фестивала.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт