Паметници на съвременното

 

Проект на Андрей Врабчев в екип с Теодора Вълчева, Теодора Константинова и Йово Панчев

 

 

Галерия Credo Bonum представя „Паметници на съвременното”, едно визуално изследване на съвременната монументална скулптура.

 

 

Изложбата се опитва да покаже развитието на вкуса и паметниците в България като огледало на самия културен, икономически и обществен климат през последните 22 години. Тя има експериментален, псевдо-научен и пост-теоретичен профил и опитва да привлече вниманието на обществото върху изкуството, което го заобикаля в градското пространство, отвъд обичайната инерция и безкритичност.

 

 

Проектът цели поставянето на съвременната монументална скулптура в центъра на дебат за паметта, нейното конструиране и подкрепа, нейното управление чрез образи и форми, отношения и мащаби. Художествената работа с теми като история, идентичност, личности или идеи позволява отразяване на по-свободно ниво и свежа интерпретация на заложените цели и послания на паметника, както и на пукнатините в монументалната образност на епохата.

 

 

Авторското изследване „Паметници на съвременното” е колаж от текстове и образи - ракурси към темата и нейните потенциални продължения. В него попадат както емблематични и централни софийски скулптури, така и по-малко известни пластични форми на паметта, произведени и инсталирани из цялата страна. Този сбор е представен в галерията като актуална картина на съвременната монументална скулптура, но и като основа върху която могат да се надградят още нови тези, гледища и перспективи.

 

 

Чети и: Западен парк - пространство за съвременно изкуство

 

 

Изложбата е част от предварителната програма на фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк”, който се реализира по инициатива на фондация Credo Bonum в партньорство със Столична община.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт