Импресии от България на художника Иван Кънев

 

Експозиция в Арт галерия "Париж-Москва"

 

 

"Арт галерия „Париж-Москва”  Ви представя изложбата  „Импресии от България”  на художника Иван Кънев,  която ще бъде открита на 28 ноември, сряда, от 18.30 часа.

 

 

Иван Кънев е художник, чието име отдавна е ярък щрих в пейзажа  на българската съвременна живопис. Роден е през 1935 година в Нова Загора. Завършва Националната Художествена Академия, специалност „Приложна графика”  при  проф. Александър  Поплилов през 1963г.

 

 

Творческият му  път започва в Сливен, където е назначен за завеждащ  Художествена галерия  „Димитър Добрович”. Това е и една друга основна струна  в житейските и професионални занимания, с които почти неизменно е било изпълвано ежедневието му - музейното и галерийно дело. На тях художникът отделя изключително много време и енергия. Няколко години работи в Националната художествена галерия като  главен хранител, където натрупва значителни професионални познания и култура, развива своята жива наблюдателност и усет към особеностите на всеки един индивидуален живописен маниер. От  1985 до 1993 е директор на Софийската градска художествена галерия.

 

 

Изложбата, на която ще имате възможност да се насладите, е съставена от поредица акварелни, пастелни и маслени импресии от България.

 

 

Това, което впечатлява от пръв поглед в пейзажите на Иван Кънев е, че в тях липсва натруфена илюстративност и излишна повествователност. Това са уловени мигове, частици природно съвършенство, които минават незабелязани в делничния водовъртеж, но които чувствителността на твореца възприема осезаемо. Малко художници имат  тази способност да изразят  така непринудено и искрено смълчаната и тиха прелест на пустите малки улички, меланхоличното ежедневие на прихлупени къщурки, осиротели дървета, обвити в оловносиви облаци и кадифена зеленина.

 

 

В света на Иван Кънев няма яростна конфликтност и аналитично самосъзерцание. Прекрачвайки прага, се потапяш в един „пасторален уют”, в една  „унасяща лиричност”, които не ти се иска да напуснеш, след като веднъж са те обгърнали с нежна топлина". Йорданка Костадинова, Арт директор на галерия ”Париж-Москва”

 

 

Чети и: Джилиан Флин - Не казвай сбогом

 

 


Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт