Александър Хофарт и Бранимир Цаков - живопис

 

Изложба в Галерия “ЛИК

 

 

Тази вечер от 18.30.часа в Галерия "ЛИК" на ул. “Лайош Кошут” №37 ще бъде окрита изложба- живопис на Александър Хофарт и Бранимир Цаков.

 

 

Александър Алексиев – Хофарт е роден 1960 г. в гр. Плиска, България. Завършва НХА в гр. София през 1992 г. – специалност Живопис в курса на  проф. Петър Михайлов и  проф.Андрей Даниел.Член е на СБХ от 1994 г.

 

 

"Хофарт" е творческият псевдоним на Александър Алексиев. Освен живописец, Александър Хофарт е частен изследовател в областта на най-древната българска история, старата астрална религия и предхристиянското изкуство на българите. Автор е на три самостоятелни изследвания.

 

 

Като художник той работи предимно в областта на традиционната реалистична живопис. Картините на Александър Хофарт разчитат на преживяното впечатление от пряката визия, която създава доверието и културната симпатия на зрителя. Натурната вярност в произведенията му е подчинена на живописната мярка за естетска достатъчност, която отразява и съхранява авторското преживяване.

 

 

 

 

В своето културно пространство картините извикват устойчиви състояния и упорит емоционален код. Те носят дълбоката убеденост в смисъла на посланието и верният му образен прочит, избягвяйки тежките естетически компромиси и изгубването на сигнала. Картините на А. Хофарт огласяват респекта пред състоянията на човешката душа, пиеща от архетипа, като остават извън монолозите и колебанията на спекулативната „херменевтика” в живописта.

 

 

Александър Хофарт реализира авторските си търсения в широкия диапазон от портрета и голото тяло, през многофигурната батална композиция, до пейзажа и натюрморта. Разработва и няколко цикъла като „Дух и материя”, „Митове” и др. Наред със самостоятелните си изяви в Япония, САЩ и България, А. Хофарт взима участие в редица общи изложби. В настоящата изложба ще бъде представена класическа  маслена живопис – основно пейзажи и натюрморти.

 

 

Бранимир Цаков

 

 

Работи в областта на живописта и  декоративно-монументалните изкуства.

 

 

Носител на награди за живопис от СБХ; Конкурс за живопис "София"; Награда за живопис на Министерството на отбраната; Награда за живопис от Министерството на образованието и др.

 

 

"Десетилетия творчески труд за Бранимир бяха изпитание за таланта и възпитание на характера. Всяка последователност в осмисляне на идеите, както се знае, не бива безнаказана, затова пък времето я оценява по достойнство. Колцина са българските живописци, които са проявили мъжество на характера и са превъзмогнали конюнктурата на преходното? Верността към себе си, към привидно простите истини на света в нас и около нас, превръщат характера на твореца в собствен стил.

 

 

Бранимир остана далеч от романтическата преструвка, която разглежда художествената творба като свят безкрайно по-голям и по-възвишен от света на собствения си създател.

 

 

 

 

Разгадаем ли цветовата писменост на неизречените и почувствани състояния в картините на Бранимир Цаков, неизбежно ще се докоснем до страстите и съмненията на мислещия художник, до безискусните истини на живота, които се оказват най-съществената част от него, ще оценим върховното изпитание на самотата, за което говореше Ненко Балкански, заставайки пред бялото платно като пред олтар." Бисера Йосифова

 

 

Чети и: "Важните решения" на Джордж Буш младши

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт