"Декамерон" не може да бъде предвиден

 

Премиерата е тази вечер от 19 часа в Театър "Българска армия"

 

 

„Декамерон” е спектакъл, който отдавна очаквате. Не можете да се подготвите за първата си среща с него, защото тя взривява. Разхвърля във въздуха наоколо всички постулати, стереотипи, представи и уговорки.

 

 

Стръв, страст, кикот, плът и бяс извиват огнени езици и парят фустите на човешката претенция. Похотта и моралът се увиват в единоборство без изход. Нагонът пропуква възпитанието, докато любовта безпомощно изтича от порцелановото си блюдо право в краката Ви. А Вие не можете да овладеете нито пристъпите на смеха си, нито лудия бяг на мислите си, нито… Нито сетивата, които лакомо ще се облизват за още и още от „Декамерон”,  за който не можете да се подготвите предварително.

 

 

Това е спектакъл, на който ще се отдадете с широко отворени очи, защото отдавна, отдавна очаквате.

 

 

Конструиран върху шест от възможните сто новели в „Декамерон” на Джовани Бокачо, „Декамерон” на Театър "Българска армия" донякъде напомня играта на петнайсетте младежи, които през 14 век бягайки от чумата и скуката се усамотяват, за да създадат измислено-правдоподобните си истории. 

 

 

Леки и непосредствени изглеждат уменията на Анастасия Ингилизова, Ангел Генов, Антоанета Добрева – Нети, Веселин Анчев, Георги Къркеланов, Гергана Данданова, Екатерина Стоянова, Иван Радоев, Борислава Костадинова (гост), Милен Миланов, Мирослав Косев, Радина Кърджилова, Мимоза Базова, Стефка Янорова и Тигран Торосян да се преобразяват в тях.

 

 

 

 

Изумителни актьори, които разиграват понятията Любов, Морал, Бог, Измама, Ревност, Глупост с добродушието и наивността присъщи на децата без да са деца. Превъплъщават себе си и дирижират телата си, така умело и майсторски, че държат любопитството будно във всеки миг от историята стара, като света.

 

 

Спектакълът е предизвикателен и смел в сценографията и костюмите на Нина Пашова, прелестен в музика на Петя Диманова и изящен в хореографията на Татяна Соколова.

 

 

Доколко „Декамерон” в Театър "Българска армия" е логично продължение в развитието на Диана Добрева?

 

 

Безспорно, след академичното образование в Софийския университет и Сорбоната, след ролите в театъра и киното, след режисьорските награди – „Аскеер`07” за режисурата на „Медея”, Наградите от Страсбург 2008 и Авиньон 2011 за същия спектакъл, последван от „Макбет” и „Казанова” – „Декамерон” по Джовани Бокачо изглежда естествен. Но истината е, че подобно на всяко културологично събитие, „Декамерон” на Театър "Българска армия"  е плод от срещата, уменията, чувствителността и гениите на създателите си.

 

 

Чети и: Светът на спокойствието

 

 

„Декамерон” на Театър "Българска армия" очаква зрителите си, готов да ги увлече с лекота и непринудено в играта на театър или истина, за да ги върне обратно на чумата или суетата по-устойчиви и по-смислени.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:
 

Още Арт