Хоризонти : ½ море – ½ небе

 

Пленерна изложба – живопис в галерия "Актив Арт", гр. Варна ул. “Дунав”5

 

 

Осемнадесет живописни творби ще представят пред публика авторите, които се включиха в пленера на тема “Хоризонти : ½ море – ½  небе”, организиран от галерия “Актив Арт”. Той се проведе на мобилен принцип като екскурзия в едни от най-емблематичните места по северното Черноморие – крайбрежието на гр. Бяла, резерват Яйлата (местност с няколко исторически пласта), залив Болата (тази година е асоцииран в клуба на „Най-красивите заливи в света”), Камен бряг и Тюленово.

 

 

Боян Янев представя две маслени платна - диптих “Духът на белите скали” и “Духът на червените скали” като в композициите е включил фигури на коне. Конят е соларен символ на небето, силата и свободата.

 

Красен Бербенков с характерните за неговото творчество художествени средства – плътни контури и маски, както и динамичен живописен колорит е изградил образите на скалите, небето, пясъка и морето.

 

Свилен Георгиев експонира нов интересен момент в своите авторски търсения и експерименти - поднася сюжети, конструирани в стила на поантилизма. При него образът се изгражда чрез полагане на точки (поанти) в топли и студени цветове.

 

Мария Казакова представя художествени произведения в техниката на акварела като залага в картините си философски послания и мистични алегории. Изпозвайки като похват концентрирана светлината, тя предава пространственост на фигурите и разчупва монотонността на композицията.

 

Ирена Димитрова достига до модерни обобщения, вдъхновена от техниката на монотипията. Чрез положени с шпакла ярки и наситени тонове, тя провокира експресивни въздействия. Васил Пенчев отново се изявява като брилянтен рисувач, наблягайки на формата, успява да зададе дълбочина и внушава умозрително и  съзерцателно състояние.

 

Йордан Пасков търси да конкретизира образи, конструирани пластично.

 

Явор Витанов, наслагвайки обемни петна и широки мазки върху повърхността на платното, представя движението на вълните и състоянието на небето.

 

 

Пленерът е практика на рисуване на открито, превърнала се в доктрина на френските импресионисти, които са изследвали ефектите от промяната на светлината. Тази форма е предпочитана и от много съвременни автори, защото дава възможност за общуване и обмяна на знания и художествени практики. Екпозицията “Хоризонти : ½ море – ½ небе” обединява две поколения варненски творци, учители и ученици, колеги и приятели. 

 

 

Чети и: Светът на спокойствието

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт