Приказки за арфа

 

Участват Анжела Маджарова и Мая Бежанска

 

 

На 16 декември (неделя) от 11:00 и 12:30 часа в Камерна зала на Концертен комплекс „България” ще се състоят два концерта под името „Приказки за арфа”. Инструментът се превръща в главен герой на истории, изтъкани от нежност, любов и радост.

 

 

Арфата е първият струнен инструмент, представен в програмата „Фортисимо Фамилия”.  „По начало арфата се е считала за божествен инструмент - като мост между земята и небесата, затова тя е привличала вниманието на дворцовите кръгове. Цар Давид например е свирил на арфа. Арфата е имала специално място в замъците. Самата Мария Антоанета е притежавала няколко арфи в своята колекция”, коментира талантливата солистка.        

 

 

 

 

Анжела Маджарова влиза в ролята на съвременна кралица на арфата, за да запознае децата и техните родители с богатството и контрастите на този инструмент, който въпреки че е смятан за един от най-нежните, би могъл също толкова убедително да звучи дори страшно (в програмата влиза откъсът от „Легендата за Орфей и Евридика”, в който Орфей слиза в подземното царство и се среща с Цербер).       

 

 

Анжела свири от ранна детска възраст във Филхармония „Пионер”, където е работила с едни от най-големите музиканти на 20 век – Ленард Бърнстейн, Джанлуиджи Джелмети, Ицхак Пърлман и други. В програмата на „Приказки за арфа” влизат редица произведения, които показват пълния диапазон от емоции, които може да предаде арфата. Веселата пиеса „Канари”, написана за келтска арфа, която и до днес се смята за национален ирландски символ и има своето място на герба, е едно от най-атрактивните произведения, които Анжела ще изпълни. Коледни песни, любими на малки и вече пораснали деца, ще зазвучат, за да ви припомнят магията на празника.

 

 

 

 

Сценичната половинка на Анжела Маджарова е комедийната актриса Мая Бежанска. Главната героиня от актуалния сериал „Домашен арест” впечатлява с рядък талант, с неизчерпаем запас от забавни истории и иронично-смешни коментари за всеки случай. Завършила е НАТФИЗ, специалност актьорско майсторство за куклен театър, изявявала се е и като певица в компанията на Стефан Вълдобрев и Камен Донев.

 

 

В „Приказки за арфа” на сцената ще се качи и дете-музикант, флейтистката Рада Йосифова от Музикалното училище ще партнира на Анжела Маджарова, за да изпълнят заедно „Прелюд” на Асен Карастоянов.

 

 

Чети и: Чарлс Дикенс - Коледна магия

 

 

„Нека вашето дете да има достъп до изкуство, така ще развие много повече своята интелигентност и винаги ще бъде с едни гърди напред, „другият” начин на мислене ще му помага. Естествено по време на „Приказки за арфа” ще прекара добре и ще се срещне с инструмент, който не се вижда често, ще пеем, свирим и танцуваме заедно” – с тези думи Анжела Маджарова кани всички родители, за да споделят със своите малчугани един приказен час, изпълнен с класическа музика.         

 

 

Оркестърът на Софийска филхармония ще се дирижира от Павел Златаров.

 

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт