Артисти и аматьори красят метростанция Западен парк

 

Интерактивната инсталация е част от фестивала за изкуство в публично пространство

 

 

Изкуство под формата на интерактивна, колективна игра между артисти и обикновени хора трансформира метростанция Западен парк в пространство, което вдъхновява и действа като генератор на идеи и възможности. Акцията „Мисли, цветове, форми” започна в събота и ще продължи до 9 декември, неделя. Интерактивната инсталация е част от фестивала за изкуство в публично пространство „Западен парк”, организиран от Столична Община и Фондация Credo Bonum. 

 

 

По думи на авторите София Христозова-Йорданова и Марта Димитрова, идеята на проекта е да представи нов начин за възприемане на обществените пространства. Във всекидневието множеството от минувачи преминава през градските обекти в забързан и автоматизиран ход. Целта на проекта е да увлече това множество в колективна игра, посредством която то самото се превръща в художник. Минувачите изтеглят произволна керамична плочка и сами избират мястото й на паното, което други преди тях вече са започнали. Крайният резултат е цветна декорация, която ще краси метростаниця Западен парк.

 

 

 

 

За авторите:

 

 

София Георгиева Христозова- Йорданова завършва НХА през 2011 с магистърска степен, специалност керамика. Творческите изяви на София включват участие в Фестивал „Улица Отец Паисий – Текст” 2012, както и участие в множество изложби сред които „Големият взрив”, „Софийски локви”, „Водата – среда на живот” и други.

 

 

Чети и: Приказки за арфа

 

 

Марта Тихомирова Димитрова е докторант, спец.” Порцелан и стъкло” към Национална Художествена Академия. Марта е преподавател по керамика в НГПИ„ Проф.Венко Колев” – гр. Троян, както и носител на Първа награда за 2011 в конкурса „Отвъд ръба на чинията”. Марта взима участие в изложби като ”Секция 13”, „Формат 30х30”, „Графика и керамика на едно място” и други.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт