"Цветовете на европейската сол"

 

От Музея на краковската солна мина Величка

 

 

През 2011 година в рамките на Националната културна програма на полското председателство в Съвета на ЕС  Музеят на краковската солна мина Величка обяви международен фотографски конкурс „Цветовете на европейската сол“.

 

 

Целта на събитието е да покаже красотата, богатството и разнообразието на различните видове сол, срещащи се в Полша и в страните от ЕС. Така добре познатата от ежедневието ни сол наистина може да предизвика възхищението ни с красотата си. Не само  каменната сол, добивана в мините, но и ефектните форми  на кристализация (сталагмити, сталактити, солни елхи) образувани в солена среда или композиции от кристали, образувани в процеса на изпарение в солниците или солните градини.

 

 

Интересните форми на солта се допълват от различните оцветявания на експонатите – нюанси на сиво, синьо, червено, оранжево и дори зелено.

 

 

Чети и: „Газпром“ - империята, която изнудва всички

 

 

В конкурса участваха 37 фотографи, изпратили 165 работи, представящи сол от 24 места в 14 европейски страни: Aвстрия, България, Хърватска, Кипър, Дания, Франция, Ирландия, Германия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения и Италия. Изложбата представя 94 подбрани фотографии на  29 автори. 

 

 

Журито присъди три награди:

 

I награда  - Валери Христов, (България)

 

II награда – Гилерме Лимас (Португалия)

 

III награда – Роберт Гарстка (Полша)

 

 

Изложбата "Цветовете на европейската сол" ще бъде открита на 11 декември, вторник от 18  часа в Полския институт на ул. „Веслец" 12. Експозицията ще продължи до до 31 януари 2013 година.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт