Концерт на Concerto Antico

 

Duetto - sacro e profano / Дуетът - духовен и светски

 

 

В навечерието на Рождество Христово, на 16-ти декември (неделя) от 18 часа в СГХГ, музикантите от консорта за старинна музика Concerto Antico Ви канят на необикновен концерт – "Duetto - sacro e profano" / Дуетът - духовен и светски.

 

 

Каква е разликата между светската музика – тази, която ни забавлява, разтушава, озадачава и афектира, но остава все при мирските проблеми и вълнения, и онази духовна, християнска музика, която в своята основа е дар от Бога за творението и човечеството, и е не само изкуство на звука, но също и царство на духовното? Два различни ли полюса са това? Ще ги разграничим ли след като едни и същи тонове са достойна възхвала на Бога и са земен отзвук на безспирното ангелско славословие към Него, но и звучат на пиршества, в любовни романси, в шеги и закачки?

 

 

Знаете ли защо Монтеверди в 1619 г. първо написва страстния мадригал Parlo, miser, o taccio (посветен на разгулния живот при мантуанския херцог Гонзага), а 30 години по-късно си позволява да сложи същата музика над молитвения текст на мотетите Longe mi Jesu и O Jesu, o dulcis Jesu?

 

 

Чети и: Лулу Тейлър - Златна клетка

 

 

Искате да разберете как Хендел е композирал голяма част от възвишената и монументална оратория Messiah от заемки от ранните си  италиански любовни дуети? ... То тогава ще трябва да посетите концерта, в който от красивите, хармониращи си гласове на Миглена Павлова (сопрано-алто) и Ивайло Донков (тенор), под съпровода на Станислава Георгиева и Янко Маринов ще прозвучат дуети от старите майстори Орландо ди Ласо, Монтеверди, Пърсел, Вивалди, Бах, Хендел.

 

 

Кога: 16 декември 2012 г. (неделя) от 18:00 часа

 

 

Къде: Софийска градска художествена галерия, ул. Гурко № 1, София

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт