Броени часове до фестивала "Улица Отец Паисий"

 

Емблематичната за Пловдив улица "Отец Паисий" ви очаква този петък 11 май

 

Петък, събота и неделя /11, 12 и 13 май/ пловдивската улица "Отец Паисий", известна с архитектурните си паметници и богата история, ще бъде затворена за автомобили и отворена за изкуство и артистични изяви.

 

В рамките на уикенда ще се представят над 40 проекта от различни жанрове, посветени на темата: ТЕКСТ.

 

Ще има литературно експо; слам – поетическо четене; представяния на книги; видеа, прожектирани върху фасади на сградите; арменска кухня; жерави с поезия;  изложби; дискусия за рекламата като текст; концерти и хип - хоп спектакъл; калиграфски изписани букви по протежението на улицата; преглед на досиетата и мн.др. провокативни градски акции и творчески срещи.

 

Улицата е отворена за всеки, който би желал да сподели своето изкуство в рамките на темата.

 


“Фото Киоск” на Борис Мисирков и Георги Богданов ще предложи на посетителите  подвижна галерия за “разносна търговия” с чекмеджета, пълни с фотографии на известни български и чужди автори, отпечатани по всички музейни стандарти, но в достатъчно голям тираж, така че цената им да бъде достъпна.

 

По традиция, Арменската общност в Пловдив ще се включи във фестивала с урок по арменски език, като се направи съпоставка между двете азбуки – арменската и българската.

 

“Комисията по досиетата”, с участието на Екатерина Бончева, ще представи фрагменти от разкритите досиета и документални сборници, както и прожекция на филм и дискусия по темата. 

 

Танцът, като своеобразен музикален „текст“ и универсална форма на общуване, възникнал по улиците на Ню Йорк Сити в началото на 70-те, ще представят хип - хоп майсторите от „TROUBLEMAKERS CREW”.

 

На 12 май, група “ЛаТекст” ще изпълни концерт - четене на стихотворения на Петър Чухов, аранжирани и изпълнени като рок парчета.

 


Етно-рок група “Гологан” ще открие фестивал “Улица Отец Паисий”, в петък /11 май/, от 19:00 ч., на сцена пред artnewscafe с концерт с поетическо четене.

 


Фестивал „Улица Отец Паисий - текст” е третото издание на ежегодния проект Улица Отец Паисий, началото, на който беше поставено през 2010 г.

 

Четете още: Фестивалът "Улица Отец Паисий" започва

 

 

Още Арт