Новите произведения в НХГ

 

Изложбата ще продължи от 19 декември 2012 до  28 февруари 2013 г

 

 

Националната художествена галерия  представя на вниманието на зрителите над 160 произведения,  постъпили в галерията през 2012 година.

 

 

Благодарение на отпуснатите от Министерството на културата средства за първи път от 1992 година насам Галерията има възможност да попълни своите колекции. През тези 20 години  коренно се промени обликът на нашето изкуство. Наред с познатите ни имена, у нас се появиха нови поколения, наложиха се нови автори и тенденции и се утвърдиха нови форми и направления.

 

 

За съжаление Националната галерия нямаше възможност да реагира на предизвикателствата на реалната художествена практика и българско изкуство от последните 20 години отсъстваше  от нейните колекции. Ето защо първите получени средства са насочени към запълването на това най-голямо „бяло петно” в нашите сбирки. Подбрахме произведения както на утвърдените вече наши съвременни художници, така и на млади творци, които започват своя не лек път в изкуството.

 

 

 

 

„Неконвенционалните форми”, както бяха наричани някога – инсталации, видеоарт и концептуална фотография - за първи път стават част от сбирките на галерията и поставят  начало на колекцията на съвременното българско изкуство. Наред с тях „класическите” живопис, скулптура и графика са значителна част от направения подбор като отново са се насочили към произведения, създадени през последните две десетилетия. Много ценни за колекцията на Галерията са и произведенията на Йордан Кювлиев, Султана Суружон, Васил Стоилов, Бенчо Обрешков и Васка Емануилова.

 

 

Чети и: Джак Ричър: Eдин изстрел

 

 

От Националната художествена галерия са признателни на творците, които откликнаха на стремежа да бъде попълена националната колекция и дариха свои произведения.

 

 

Изложбата ще продължи от 19 декември 2012 до 28 февруари 2013г.  в залите на НХГ на  пл. “Княз Александър І “№1  и в  Софийски Арсенал - Музей за съвременно изкуство,  САМСИ , бул. „Черни връх” №2.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт