Хънтър Дейвис - Писмата на Джон Ленън

 

С тази книга ще опознаем Ленън на различни нива

 

 

Животът на гениалния музикант и текстописец за първи път е представен  чрез личните му кореспонденции. Доказателство за ненадминатия поетичен талант на Ленън са многобройните златни хитове на „Бийтълс”, но в тази колекция от писма  виждаме спонтанността на една артистична душа.

 

 

По случай петдесет години от дебютният сингъл на групата официалният биограф на „Бийтълс”, Хънтър Дейвис, събира близо триста лични кореспонденции на Ленън с негови приятели, колеги и фенове. Някои от писмата са тъжни, други са весели, изпълнени с  лиричност и мъдрост, те разкриват досега невиждана страна от живота на Ленън.

 

 

Хънтър Дейвис е британски журналист и писател, автор на единствената официална биография на „Бийтълс” от 1968 година, за която получава световно признание. Решението именно Дейвис да подреди и напише предслов към книгата е на самата Йоко Оно, която продава правата за над сто и петдесет писма от личната им кореспонденция. „Писмата на Джон Ленън” е плод на дългогодишен труд и почти детективски усилия от страна на Хънтър Дейвис, за да представи непубликувани досега детайли от живота на легендарния музикант.

 

 

Тази година се навършват петдесет години от появата на много културни феномени: Роулинг Стоунс, агент 007, дебютния сингъл на „Бийтълс”. Петдесет години са доста  време и за по-голяма част  от  хората днес тази годишнина напомня, че преди те да се появят се е случило нещо велико, но са го пропуснали. Величието на шейсетте не е избледняло и все още в общественото пространство Джон Ленън и „Бийтълс” се асоциират с най-гениалните постижения в съвременната музика.

 

 

 

 

За живота и творчеството на Ленън се е писало много и това сякаш е неизчерпаема тема, тъй като музикантът е имал не само интересна кариера, но и интригуващ личен живот. Сега обаче почитателите на  гения имат възможността за път да се докоснат до неподправената артистичност и лиричност на твореца.

 

 

В писмата си Ленън успява да излее емоциите си толкова добре, колкото го прави и с музиката. Текстовете предлагат на читателя престава за епохата, за отношенията на Ленън и за чувствата, които най-различни събития са предизвиквали у него. Стилът на кореспонденция не се различава много от текстовете на песните му: те са едновременно весели и тъжни, изпълнение с любов и мъдрост, докосващи се до дъното на душата чрез прости думи.

 

 

Хънтър Дейвис прекарва дълго време в издирване на писма на Ленън. Той посещава аукциони, частни колекционери, издирва всички, за които предполага, че са имали връзка с музиканта. Дори пусна обява в „Guardian” с молба всеки, които в водил кореспонденция със звездата да предостави информация. Резултатът от тези детективски усилия е събирането на почти триста писма, пощенски картички, записки и рисунки, направени лично от Ленън. Почти половината от тази неповторима колекция е предоставена лично от Йоко Оно, която продава правата за публикацията и избира Дейвис за редактор на книгата.

 

 

Чети и: Зимна разходка по Ларгото

 

 

Според Дейвис с тази книга ще опознаем Ленън на различни нива: от потиснатия и нещастен творец до веселия и разкриващ се музикант. Без да обещава шокиращи разкрития, „Писмата на Джон Ленън” представя живота на един от гениите в музиката чрез собствените му мисли, емоции и мнения, изразени в тази уникална сбирка от лични кореспонденции.

 

 


Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:       

Още Арт