За монументите и хората

 

Повод за разговор

 

 

"За монументите и хората" не може да се нарече изложба, или поне не в онзи смисъл, който традиционно сме свикнали да влагаме в тази дума. В пространството на галерия "Васка Емануилова" е предоставена възможност за опознаване на историята на четири
от най-обсъжданите
в страната ни през новото хилядолетие скулптурни монументи. Една история, която  продължава да бъде дописвана чрез стотиците коментари (често анонимни) във виртуалното пространство, множеството репортажи в електронните
медии, десетките публикации в печатните издания.

 

 

От друга страна са разкрити и фрагменти от разговорите монологични вопли за тези монументи, отекнали/заглъхнали в общественото пространство през последното десетилетие. Тъкмо по тази причина "За монументите и хората" би могло да се определи като разказ за конфликта между съвременния индивид и скулптурните ваяния на творците.

 

 

 

 

В галерията са представени паметникът на Съветската армия, монументалната композиция 1300 години България, скулптурата Света София, дело на Георги Чапкънов, както и амбициозния проект за комплекса Васил Левски край Свиленград, който предстои да бъде издигнат до 2017 г.

 

 

Чети и: Хънтър Дейвис - Писмата на Джон Ленън

 

 

В експозицията са включени снимки от архива на мащабния международен проект АТРИУМ (Архитектура на тоталитарните режими на ХХ век в градското управление), в който участва Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКH), както и от документалния архив на вестник 24 часа. Всички визуални материали към проекта за монументалния комплекс Васил Левски са предоставени от сдружение "Аз обичам България".

 

 

Изложбата ще бъде открита на 18 декември 2012 г. от 18:00 ч и ще може да бъде видяна до 3 март 2013 г.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт