Белгийска комикс изложба във VIVACOM Art Hall

 

Истории вдъхновени от емоцията на джаза

 

 

Последната за годината изложба във VIVACOM Art Hall се казва “Балони, джаз, блус“ и представя различни автори от Валония и Брюксел, които показват джаза, неговия дух и течения чрез изразните средства на една от най-разпространените популярни форми на изобразителното изкуство - комикса. Представянето на експозицията в България се осъществява от Делегация Валония-Брюксел в партньорство с Министерство на културата и VIVACOM Art Hall.

 

 

С пътуваща изложба белгийският център за комикси и Валония-Брюксел Интернасионал отдават почит едновременно на джаза и на комикса посредством произведенията на автори на комикси от Валония и Брюксел. Белгия е известна с дългогодишната история и авторите на своите комикси, които пресъздават по този забавен начин обществото, неговия живот и неговото въображение.

 

 

Сред художниците, които участват в изложбата са Морис (автор на Лъки Люк), Пейо (автор на Смърфовете), Андре Франкин (автор на Гастон Лагаф), както и съвременни творци като Косу и Луи Жос. Всички те използват богата гама от изразни средства като моливи, мастило, гваш и водни бои, подобно на своите обекти, които пресъздават цветовете на живота с прости музикални звуци в ритъма на джаз и блус.

 

 

 

 

Всички произведения в изложбата представят истории, вдъхновени от емоцията на джаза. Това са биографични разкази за тромпетисти, саксофонисти, певици и други музиканти, чиито живот е пресъздаден в атмосферата на музиката на Ню Орлиънс, Ню Йорк или подземията на Сен-Жермен-де-Пре. Разказвайки за живота на големи солови изпълнители или за живота на най-известния жител на белгийския град Динан - самият изобретател на саксофона Адолф Сакс - комиксите разказват с образи истории, които се градят на музика и звуци.

 

 

Чети и: Улица "Нов живот" на нов адрес

 

 

Изложбата може, която е създадена през 2004 г. и е показана за първи път на известния Международен джаз фестивал в Монтрьо, може да бъде видяна в Телефонната палата до 6-ти януари 2013 г. Вход свободен.

 

 

Xаресайте или споделете новината ако Ви е допаднала:

Още Арт